Димитров: Разлике између македонског и грчког предлога

Представник македонског Министарства спољних послова уручио је грчким званичницима нацрт споразума о решењу спора око имена, рекао је на прес конференцији шеф македонске дипломатије Никола Димитров.

Димитров: Разлике између македонског и грчког предлога
168chasa.bg

Он је потврдио да је Македонија добила и грчки нацрт предлога, додајући да постоје разлике између два документа али није прецизирао детаље, преноси агенција МИА.

О оба предлога ће се разговарати током посете грчког министра спољних послова Никоса Коцијаса Скопљу која је најављена за четвртак, додао је Димитров.

„Грчки нацрт споразума тренутно анализирамо. Само ћу рећи да постоје разлике и надамо се да ће обе стране сарађивати на заједничком циљу како бисмо их превазишли, додао је он.

Грчки министар спољних послова, Никос Коцијас, чији долазак у Скопље је најављен за четвртак, изјавио је уочи те посете да је Македонији већ послат текст са грчким предлозима новог имена те државе и агенда наредних корака у процесу разговора.

„Припремили смо текст са нашим предлозима у целости како у односу на отворене проблеме које имамо са Бившом Југословенском Републиком Македонија (БЈРМ), тако и о будућој агенди о сарадњи која ће донети користи за обе земље“, рекао је Коцијас за грчку државну телевизију ЕРТ.

Како су јуче пренели грчки медији, предлог Атине написан је на 20 страница са 55 параграфа о свим отвореним питањима у вези са новим именом Македоније.

Медији су навели да се у том предлогу спомињу два могућа решења – Гроња Македонија и Нова Македонија, с тим да је овај први предлог, како се спекулише, извеснији од другог.

Коментари: