Правосудни органи Холандије званично су одбили молбу БиХ за изручење Неџада Херенде, бившег припадника злогласне паравојне формације «Шеве», за кога се сумња да је одговоран за убиство осам војника ЈНА 1992, јавила је РТРС.

Фото: Интерпол

Позивајући се на своја сазнања у Министарству правде БиХ, РТРС наводи да ће више детаља о разлозима одбијања захтева саопштити Тужилаштво БиХ, након што ова институција и званично прими одлуку холандског министарства правде.

Реч је о ратном покушају убиства сарајевског криминалца Исмета Бајрамовића Ћеле, атентату на породицу генерала такозване Армије БиХ Сефера Халиловића, убиству бившег заменика директора АИД-а Неџада Угљена, где је Херенда требало да буде један од кључних сведока.

Одлука о одбијању молбе за изручење Херенде стигла је у БиХ пре два дана, готово годину од момента када је за њим званично расписана потерница због сумње да је одговоран за убиство осам војника бивше ЈНА 1992. године у Великом парку у Сарајеву, због чега је у Суду БиХ у току суђење Драгану Викућу и другима.

Иако постоји црвена потерница Интерпола, Херенда није био хапшен, већ само лоциран.

За Херенду и «Шеве» вежу се многа монструозна убиства и злочини с политичком позадином, у који је био умешан и врх бошњачке политике.

Сарајевска штампа, наиме, пише да одређеним политичким круговима у Сарајеву није одговарало да Херенда буде изручен БиХ јер би били откривени налогодавци ових злочина, преноси РТРС.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ;