Српски генерал осуђен и за злочине за које није оптужен. Осуђен за злочине из априла 1992, када је командовао у Хрватској.

ГЕНЕРАЛ Ратко Младић осуђен је у Хашком трибуналу и за оно за шта уопште није оптужен, сазнају «Новости». Како нам каже генералов адвокат Бранко Лукић, судско веће га је прогласило кривим и за догађаје од пре 12. маја, када је преузео команду у БиХ, а које тужилаштво у његовој оптужници уопште није третирало.

Тако је Младић у Хагу постао крив и за хапшења и протеривања муслимана у Приједору, Кључу, Санском Мосту током априла 1992. године, када су Срби преузели власт.

— Тога нема ни у једном суду на свету. Он тада уопште није био у БиХ, већ у Хрватској и не може да има икакве везе са злочинима у Босни у том периоду — наводи Лукић.
Ово је пример само једног промашаја судског већа у Младићевој пресуди, због којег је одбрана предала Механизму у Хагу најаву жалбе. Како су нам рекли, обавестили су суд да ће се жалити на готово сваки од 5.353 параграфа у првостепеној пресуди.

— Ништа у пресуди не ваља. Мноштво је нетачности, супротности, паушалних закључака без икаквих доказа — каже нам Лукић.

— Жалићемо се по неколико основа. Гомила је и процедуралних грешака на штету Младића, због којих пресуда пада пред сваким судом. Систематски је имао и нефер суђење током целог процеса, а некоректан однос је био и према сведоцима одбране, а и његовим браниоцима. Није имао иста права као тужилаштво, давани су му краћи рокови. Нису правилно оценили његово здравствено стање и како оно утиче на поступак и његово понашање у судници.
Лукић наводи да ће се жалити и на превисоку казну доживотног затвора.

— Уопште нису ценили његову командну одговорност, па ако је није имао, како је онда био део удруженог злочиначког подухвата. Они сами кажу да Младић никога није убио, нити наредио да буде убијен и да за то нема ниједног доказа. Али је осуђен, јер је, како кажу, самим учешћем у рату био део УЗП.

Одбрана је најавила и да ће се жалити на УЗП у целости, али и по тачкама оптужнице за Сарајево, Сребреницу и узимање припадника Унпрофора за таоце.

ТУЖИЛАШТВО СЕ ЖАЛИ

ХАШКО тужилаштво је у најави жалбе навело да ће се жалити на ослобађајући део пресуде, којом је генерал Младић проглашен невиним за геноцид у пет општина у БиХ. Они ће тражити да се осуди и због таквог злочина у Фочи, Котор Вароши, Приједору, Санском Мосту и Власеници.

БЕЗИМЕНЕ ЖРТВЕ

АДВОКАТ Лукић каже да су свуда у Младићевој пресуди бројни примери где се само наводи да је убијено 20 или 30 људи, без иједног имена. Тако да се не зна ни ко су жртве за чију смрт је генерал осуђен.

Новости

Тагови: ; ; ;