Захарова: Лондон манипулише подацима о случају „Скрипаљ“

Велика Британија као поверљиве држи неке информације о сарадњи с Организацијом за забрану хемијског оружја (ОПЦW), како би манипулисала подацима о случају „Скрипаљ“, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

 

„Чак и информације о односима Лондона са ОПЦW су поверљиве. О ономе што се тамо дешава сазнајемо једино из медија. Шта је циљ тих информација? Са једне стране, оне наговештавају да Лондон сарађује са међународном организацијом а то очито значи да се подиже ниво поверења у оно што говоре британски званичници. Са друге стране, то су незваничне информације које се могу додатно прилагодити“, рекла је Захарова за телевизију Русија 1.

 

Према њеним речима, како преноси Тас, „цурења“ информација у британске медије наводе да су представници ОПЦW имали приступ Скрипаљима.

„А како су представници ОПЦW знали ко им је приказан, ко су стварно те особе, да ли су они Скрипаљи или људи који личе на Скрипаље?“, запитала је Захарова.

Бивши двоструки шпијун Сергеј Скрипаљ и његова ћерка пронађени су 4. марта без свести на клупи у Салсберију и пребачени су у болницу у критичном стању.

Утврђено је да су отровани нервним агенсом „новчок“, а Велика Британија је оптужила Русију да је умешана у њихово тровање, али за то није пружила ниједан доказ.

Русија је те наводе демантовала.