ЕУ и САД протерују руске дипломате, Москва узвраћа ударац

Председник Европског савета Доналд Туск изјавио је да је 14 земаља чланица ЕУ одлучило да протера руске дипломате због случаја тровања бившег двоструког шпијуна Сергеја Скрипаља у Британији. И амерички председник Доналд Трамп наложио да се из САД протера 60 руских дипломата. Као одговор Сједињеним Америчким Државама, Москва одлучила да протера најмање 60 чланова особља америчких дипломатских мисија у Русији, јавља „Ројтерс“ позивајући се на „Риа Новости“.

 

ЕУ и САД протерују руске дипломате, Москва узвраћа ударац

Међу земљама ЕУ које су до сада објавиле да ће протерати руске дипломате су Пољска, Немачка, Литванија, Чешка, Летонија, Естонија и Француска.

Због сумње да је Москва умешана у случај тровања бившег руског шпијуна Сергеја Скрипаља, Немачка ће протерати четвото руских дипломата, потврдило је немачко Министарство спољних послова писање немачког дневника Зидојче цајтунг.

Овај немачки дневник претхоходно је јавио да ће Немачка протерати четворо руских дипломата, пренео је Ројтерс.

И Француска ће протерати четворо руских дипломата, као одговор на тровање Сергеја Скрипаља, изјавио је неименовани француски дипломатски извор.

Руским дипломатама ће бити остављено недељу дана да напусте Француску, пренео је Ројтерс.

Одлуку да се протерају руске дипломате донеле су, такође, Украјина и САД.

Трамп наложио да се протера 60 руских дипломата

Амерички председник Доналд Трамп наложио је да се из САД протера 60 руских дипломата, као и да се затвори руски конзулат у Сијетлу, због тровања бившег двоструког шпијуна Сергеја Скрипаља у Британији.

Позивајући се на истакнуте званичнике Трампове администрације, АП преноси да је међу њима и 12 шпијуна за које САД верују да користе диполоматски статус у руској мисији у Уједињеним нацијама као параван.

Они наводе да конзулат у Сијетлу „предмет забринутости контраобавештајне службе“ због тога што се налази близу америчке поморске базе.

Москва протерује најмање 60 дипломата САД

Као одговор на одлуку Вашингтона да протера руске дипломате, Москва ће протерати најмање 60 чланова особља америчких дипломатских мисија у Русији, јавио је Ројтерс позивајући се на Риа Новости.

Изјаву руској новинској агенцији дао је посланик горњег дома руског парламента Владимир Џабаров, иначе заменик председавајућег Одбора за међународне послове.

Руски владини званичици још се нису огласили, пренео је Ројтерс.

У Москву се 20. марта већ вратило 23 руских дипломата протераних из Велике Британије због спора који је избио после тровања бившег руског шпијуна Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије у Енглеској, а за које Лондон оптужује Русију.

Русија је узвратила истом мером и наредила протеривање 23 британских дипломата, пренела је агенција АП.

Бивши двоструки шпијун Сергеј Скрипаљ и његова ћерка пронађени су 4. марта без свести на клупи у Солзберију и пребачени су у болницу у критичном стању.

Утврђено је да су отровани нервним агенсом „новчок“, а Велика Британија је оптужила Русију да је умешана у њихово тровање, али за то није пружила ниједан доказ.

Русија је те наводе демантовала

Коментари: