Можда нису стигли на моћним двоточкашима како су неки злонамерни медији пренели, али  су ипак стигли. Пратило их је невиђено медијско спиновање од стране западних медија.

Фото: Лола Ђорђевић)

Били су проглашавани за оне који угрожавају безведност, прете стабилности у региону. Забрањиван им је улазак на територију БиХ, али су све то оставили иза себе и стигли у Београд.

Данас, последњег дана турнеје ,,Руски Балкан“ Ноћни вукови су стигли у Београд где су у Руском дому одржали конференцију за штампу.

 На конференцији за штампу која је почела минутом ћутања за трагично настрадале у пожару у руском Кмерову, учесници ходочашћа су говорили о циљевима своје турнеје али и о медијској хајци која се водила против њих.

Фото: Лола Ђорђевић)

Подсетимо, власти БиХ су председнику Ноћних вукова Русије Александру Залдастанову и председнику Ноћних вукова  Србије Саши Савићу забраниле улазак на територију те земље.

Образложење, да представљају претњу по мири безбедност.

Треба напоменути да се турнеја — ходочашће ,,Руски Балкан“ се ове године одржава уназад десет година. Увек са обелодањеном маршутом, унапред најављеном.

Међутим, ове године је ходочашче некоме засметало, те је у медијски подигнутом хајком доспело у жижу јавности.

Нејасно је како могу ходочасници са иконама у рукама који обилазе манастире и спомен обележја предака представљати претњу по безбедност.  

Но, западни медији су невероватно упорни не би ли своје спекулације и спиновање презентовали јавности,

Фото: Лола Ђорђевић)

На конференцији за штампу ,новинарка Слободне Европе је покушала питањима испровоцирати председника ноћних вукова Србије али јој је он одговорио у свом стилу.

Да Ноћни вукови не шире претњу и несигурност већ да су заправо западни медији ти који су одговорни за спиновање јавности и стварање тензија у региону.

 Савић је рекао и то да су покушају дискредитовања Ноћних вукова уствари «удари» на председника Русије Владимира Путина, председника Србије Александра Вучића и председника Републике Српске Милорада Додика.

Фото: Лола Ђорђевић)

 

«Користили сте нас за западне шпекулације», рекао је Савић новинарки Слободне Европе аладирајући на покушаје западних медија да се турнеја ходочашће оцрни и представи у негативном светлу.

 Председник Федерације мототуризма Русије Евгени Строгов је одговарајући на питање како је протекла  турнеја «Руски Балкан» истакао да су у сваком месту у коме су били, сваком манастиру наишли на срдачну и топлу добродошлицу, чиме је потврђено да смо једноверни народ.

На крају конференције председник Федерације мототуризма Русије Евгени Строгов је у име председника  Ноћних вукова Александра Залдастанова Хирурга дописници Њуз Фронта  уручио писмо захвалности за медијску подршку коју Њуз Фрнт несебично пружа Ноћним вуковима.

По завршетку конференције, Ноћни вукови из Русије и Србије су испред Руског дома запалили свеће одавши тиме почаст погинулим у Кемерову.

Након тога учесници турнеје «Руски Балкан» су положили венце на споменик цару Николају II као и на споменик Црвеноармејцу на Гробљу Ослободилаца Београда.

Српски и руски Ноћни вук пред спомеником Николају II (Фото: Лола Ђорђевић)

Са последњим зрацима сунца, учесници ходачашћа су се запутили пут Храма Светог Саве, где су остали задивљени лепотом и грандиозношћи православне светиње. Крипта у Храму је посебно одушевила јеромонаха Афанасија из манастира Сергијеве Лавре.

Подсетимо, ходочашће Руски Балкан» понавља путеве ходочасника далеке прошлости уз обилазак старих центара Православља, манастира и храмова

(Фото: Лола Ђорђевић)

Организацију  ходочашћа су помогли представници амбасада Руске Федерације, Руске и Српске Православне Цркве, Федералне агенције ,,Россотрудничество“,  друштвених организација Србије и Републике Српске, као и организације руске дијаспоре.

Лола Ђорђевић

 

 

 

 

Тагови: ; ;