Русија мора да призна «хемијски напад» у Солсберију како би поправила односе са САД-ом и НАТО-ом, саопштио је амерички Стејт департмент, додавши да је једини доказ потребан америчкој страни за кривицу Москве — реч  британског савезника.

«Ако Русија жели да побољша односе, она мора прво да призна своју одговорност за овај напад и престане са својим безобзирним агресивним понашањем», саопштила је портпарол Стејт департмента Хедер Нојерт.

У једном тренутку, новоизабрани подсекретар за јавну дипломатију и јавне послове је речима писца Х.П. Лавкрафта описала Русију као «звер из дубина океана».

— «Русија има дуге руке, Русија има много пипака», рекла је Нојертова новинарима.

— Руке и пипке?

— Руке и пипке, да. Она је као…  она је (смех). Она је звер из дубина океана.

Убрзо се затим огласила се Амбасада Руске Федерације у САД путем Твитера, упоредивши изјаву Нојертове са плакатом нацистичке Немачке из прве половине 20. века. „Данас смо сведоци ’великог антибољшевичког шоуа‘ у изведби чиновника Стејт департмента“.

Нојертова је потврдила да су 48 дипломата из руске дипломатске мисије у САД-у и још 12 из мисије у УН-у «прави шпијуни», «обавештајни службеници који су радили под дипломатским плаштом».

Још двадесетак америчких савезника, укључујући Канаду, Аустралију, Украјину и неколико чланица НАТО-а, пратиле су упуте и протерале још 130 руских дипломата.

«Сигурно знамо да је Русија одговорна за тај напад (у Солсберију). То се не доводи у питање», изјавила је Нојертова. Међутим, на питања за доказе, одговорила је да САД стоје иза речи својих британских савезника.

«Када нам Велика Британија каже да имају доказе, да знају да је Русија одговорна, имамо све разлоге да им верујемо», реккла је Нојертова.

У уторак је руски дневни лист «Комерсант» објавио анализу о инциденту у Салисбурију на пет страна, а који је саставила Влада Велике Британије. Документ, иако још увек не садржи доказе о кривици Русије, прешао је са изношења индикација о «високој вероватноћи» ка тврдњама да то «мора бити Русија и нико други».

«Без икакве сумње смо да је Русија одговорна», наводи се у анализи.

«Нема алтернативног објашњења.»

Заснивајући своју одлуку да покрену највеће протеривање дипломата од времена хладног рата на речима из Лондона, САД сада третирају само протеривање као доказ о наводној перфидности Русије.

Нојертова је описала спремност Вашингтонових савезника да прате наредбе као «сведочење о томе колико озбиљно Русија води светску текућу глобалну кампању како би угрозила међународни мир и стабилност, угрозила суверенитет и безбедност земаља широм света и подривала и дискредитовала западне институције».

Међутим, један број земаља НАТО-а није пратио вођство Вашингтона и Лондона, као што су Белгија, Бугарска, Грчка, Португалија, Словенија и Словачка.

Москва је обећала реципрочне мере.

 

Извор: Восток

Тагови: ; ; ;