Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун изјавио је да се нада да ће његова прва посета Кини допринети учвршћивању мира и стабилности на Корејском полуострву, али и пријатељству између Пјонгјанга и Пекинга.

Ким Џонг Ун је у пратњи своје супруге допутовао у тродневну незваничну посету Пекингу. Посета Кима држана је у тајности.

„Овог пролећног дана, препуног среће и наде, морам да кажем да сам сигуран да ће мој сусрет са председником Си Ђинпингом резултирати пријатељством између Северне Кореје и Кине, као и да ће допринети миру и стабилности на Корејском полуострву“, рекао је Ким током пријема који је Си приредио севернокорејском лидеру у част.

Ово је уједно и прва посета Кима некој другој земљи откад је ступио на власт.

„Чињеница да сам одабрао Кину као земљу у коју ћу првенствено отпутовати представља доказ колико поштујем пријатељство између наших земаља“, рекао је Ким.

Како је рекао, денуклеаризација полуострва могућа је након што Сеул и Вашингтон предузму сопствене мере које би такође допринеле миру.

Нагласио је и да је спреман за дијалог са САД и Јужном Корејом, као и на лични сусрет са лидерима те две земље.

Како преносе медији, Ким је у Пекингу боравио од 25. до 28. марта, на позив кинеског председника, а ту чињеницу је потврдио и званични Сеул.

Кина је о посети Кима обавестила и америчког председника, саопштила је Бела кућа, а у том обавештењу налазила се и лична порука кинеског председника Си Ђинпинга америчком лидеру Доналду Трампу.

Детаље те поруке Бела кућа није саопштила.

 

Спутњик

Тагови: ; ; ; ; ;