Карлес Пуџдемон из немачког затвора: Не предајем се, нећу се повући суочен са нелегалном акцијом

Бивши каталонски председник Карлес Пуџемон поручио је у суботу из немачког затвора, у првом јавном обраћању од прошлонедељног хапшења, да се „не предаје“, објавили су немачки медији, преноси Хина.

 

 

„Нека буде јасно: нећу се предати, нећу се повући суочен са нелегалном акцијом оних који су изгубили на свим изборима, или пак пред арбитрарношћу оних који су спремни да одбаце владавину закона и права у име ‘јединства домовине'“, навео је Пуџдемон на Твитеру.

Наводи се да, пошто Пуџдемон нема могућност приступа интернету, иако му је омогућена употреба Скајпа уз надзор затворског особља, вероватно његове налоге на друштвеним мрежама води неко од затворских колега.

Подсећа се да је немачка полиција ухапсила Пуџдемона у недељу док се из Финске враћао у Белгију, у којој је живео откако је, након међународно непризнатог референдума о независности Каталоније, напустио Шпанију.

Бившег каталонског председника, за којим је шпански суд прошле недеље издао европски налог за хапшење, Сспанија тражи под оптужбом за побуну и насиље, због чега би могао да буде осуђен на 30 година затвора.