Додик: НАТО вежбе на Мањачи неће бити

Председник РС Милорад Додик поручио је данас да војне вежбе са НАТО-ом на Мањачи неће бити, јер се грађани Српске противе тој вежби, а и не верују НАТО-у.

Додик: НАТО вежбе на Мањачи неће бити

Додик је, на заједничкој конференцији за штампу са председником Србије Александром Вучићем, објаснио да се појавила информација да ће у вежби учествовати авиони који користе муниције са осиромашеним уранијумом, против чега се дигао народ.

„Ми у РС и Србији одлично знамо шта је осиромашени уранијум, јер су га користили против нас. Наша јавност се супроставила коришћењу осиромашеног уранијума, а ми власт у РС, као и ја као председник“, додао је он.

Додик је пренео да су после рекли да неће користити осиромашени уранијом, али да НАТО-у грађани РС не могу веровати.

„Не можемо да верујемо обећањима да неће користити осиромашени уранијум, јер сви знамо да када слете борбени авиони НАТО на неку територију локалне власти немају могућност контроле. Нека вежбају на неком другом месту. Зашто код нас. Ми немамо поверења у НАТО јер нас је бомбардовао“, нагласио је он додајући да РС жели да сарађује са НАТО само на транспарентан начин.

„Не би био први пут да нас Американци преваре“, рекао је Додик.

Он је нагласио да РС неће дозволити интеграцију БиХ у било које војне савезе у којима није Србија.

Подсетио је да је противно одлукама Народне скупштине РС придруживање БиХ НАТО-у, и захтева да се одлуке Бањалуке поштују.

Истовремено указује да нема ништа против сарадње са НАТО-ом кроз програм партнерства.

Подсетио је да је НАТО бомбардовао наш народ у БИХ, а тако и Србију, те да се показао потпуно навијачки настројен према другој страни у БиХ.

„У политичким процесима који су били везани за статус имовине, НАТО је био на страни централизације, потпуно непотребно. На захтев бошњачке стране НАТО је то учврстио као свој врхунски принцип, тврдећи да то мора да се уради како би се кретало даље ка том савезу. Ми смо покушавали да их разуверимо, а ти разговори су трајали сигурнно седам година, и одбијамо да се наша имовина пренесе на заједнички ниво“, поручио је Додик.

 

Танјуг

Коментари: