НАТО је саопштио да неће издавати визе руским дипломатима које је Русија назначила да раде у мисији у Бриселу, саопштио је заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко на округлом столу дебатног клуба „Валдај“.

„Да, заиста је седам особа проглашено непожељним. А (у Бриселу) су објавили да неће издавати визе за још троје дипломата“, рекао је он.

У односима Русије и Сједињених Америчких Држава засад није јасно шта Вашингтон жели да постигне, изјавио је заменик министра спољних послова.

„Чини ми се да у вези са нашим односима са САД и не само са САД, постоји велики проблем — какве су намере наших партнера. Шта они желе да постигну? Успешни преговори су могући када схватимо намере страна, тада се може водити разговор и тражити области заједничких интереса“, нагласио је Грушко.

Он је додао да уколико стране имају конкурентне интересе, онда је неопходно „да се договори како ту конкуренцију остварити“.

Русија и Запад практично немају заједнички стратешки план, изјавио је заменик руског министра спољних послова Александар Грушко.

„Када немамо заједнички план, а мора се рећи да данас ми и Запад немамо фактички глобални стратешки план, дипломатија не може да игра улогу која јој је дата“, истакао је он.

Непостојање економских односа је слаба тачка у контактима Москве и Вашингтона, додао је Грушко.

„Ми схватамо да је слаба тачка наших односа са Сједињеним Америчким Државама одсуство економских односа. То је потпуно ненормална ситуација, јер је економска међузависност озбиљан међудржавни баланс“, истакао је он.

Као пример, Грушко је навео односе између САД и Кине, који су такође врло сложени, „али тамо постоји ова економска веза, узајамна зависност, која ће на неки начин утицати на суштину ових односа“.

Москва ће повећавати напоре за коришћење меке снагу у спољној политици, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко.

„И ми, као дипломате, сасвим добро схватамо да ако се говори о спољнополитичким ресурсима које држава има, онда је мека силa једнако важан (фактор) као војна моћ, економска моћ и дипломатска моћ“, изјавио је Грушко.

„Зато сам уверен да ће се ова политика коју је одредио председник (Русије), остваривати у том правцу и ми ћемо све више инвестирати (у меку силу)“, додао је он.

Коментаришући „случај Скрипаљ“, Грушко је рекао да су слајдови које је британска амбасада у Русији објавила у „случају Скрипаљ“ велика лаж која има за циљ спречавање нормализације односа са Москвом.

„Чини ми се да тих шест чувених слајдова, које је показала британска амбасада, сведочи о веома тужној ситуацији, јер је све што је написано апсолутна лаж, једна велика превара, и заправо је предвиђена само за једну ствар — да се не дозволи нормализација односа са Русијом, да се спречи успостављање нормална прагматична сарадња у области заједничких интереса и спречи остваривање пројекта велике Европе“, нагласио је он.

Раније су бројне земље Европске уније, међу којима су Француска, Немачка и Пољска, балтичке земље, Украјина, Молдавија, Хрватска, САД и Канада одлучиле да протерају руске дипломате због инцидента у Солсберију. У британском граду Солсберију 4. марта су отровани бивши пуковник Главне оперативне управе Русије (ГРУ), Сергеј Скрипаљ, који је радио за британске обавештајне службе, и његова ћерка Јулија. Британска страна тврди да је у тровање Скрипаљевих супстанцом А-234 умешана Русија.

Грушко се осврнуо и на притисак на руске медије на Западу. Телевизија РТ и агенција Спутњик су под притиском на Западу само зато што раде ефикасно, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко.

„Зашто затварају Спутњик и РТ? Из једноставног разлога: зато што они ефикасно обављају своју функцију, заиста утичу на јавно мњење“, рекао је Грушко.

Ситуација са руским медијима на Западу последњих година постаје све тежа. Европски парламент је у новембру прошле године усвојио резолуцију која се односи на потребу за супротстављањем руским медијима, при чему су као главне претње у документу наведени Спутњик и РТ. Председник Русије Владимир Путин рекао је да усвајање овог документа показује деградацију представе о демократији у европском друштву.

Бројни западни политичари, укључујући америчке сенаторе и конгресмене, као и француски председник Емануел Макрон, оптужили су Спутњик и РТ за мешање на изборе у Сједињеним Америчким Државама и Француској, али нису пружили никакве доказе. Званични представници Русије такве изјаве сматрају неоснованим.

 

Спутњик

Тагови: ; ; ; ;