Радујем се сваком сусрету на Самиту Западни Балкан ЕУ у Софији, али не очекујем претерано добре вести за насу земљу, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

Александар Вучић (Фото : Лола Ђорђевић)

«Ми смо у великом проблему. Много смо грешака направили, многе околности нам не иду на руку, али нам остаје да штитимо, волимо, чувамо своју земљу и то и радимо. Радујем се сваком сусрету, сваком разговору», рекао је Вучић на прес конференцији након разговора с председник РС Милорадом Додиком.

Одговарајући на питање о учешћу Србије на том самиту, с обзиром на то да су три државе, чланице ЕУ, своје учешће довеле у питање због планираног присуства Косова, Вучић је приметио и да је то тек 17. маја, а да до тада има пречих састанака.

Како је навео, неке веома значајне разговоре имаће између 10, 11. и 12. априла, и разговараће се и о КиМ, и он се радује сваком разговору и на Самиту у Софији…

«Али, не очекујем претерано добре вести за нашу земљу. Борићемо се свом снагом и свим срцем и енергијом да то што је било готово 2008, једностраним проглашењем независности Косов, што смо им директно признали 2010. и 2011. преко пресуде МСП мало померимо. И успели смо нешто, да закорачимо и боримо се за КИМ, али интереси западних сила су другачији», приметио је Вуцић.

Оно, међутим, што је, каже, за нас посебно тешко, је што албанска страна нема уопште жељу за компромисом.

«И данас кажу… ми радимо на ЗСО, али шта раде… шта радите, сејете кромпир, копате канале… ста тачно радите, молим вас, да ми кажете. И те трикове продајете пет година. А шта радите, један потез ми кажите шта сте урадили», упитао је.

Како је навео, ниједан потез нигде не говори у прилог тома да се на ЗСО ради и онда се поставља питање докле да трпите преваре и трикове.

«Ми нисмо баш толико глупи и наивни. И као сто сам рекао пре седам дана да неће опзбиљно да раде ништа, ево види се да сам у праву. Сада се туку око «гулениста», једни су ближи Турцима, други Американцима до секунде док им Срби не буду преко пута за столом и одмах ће да се ујединеи имаће подршку и једних и других и трећих, ами да гледамо само да нше државне интересе сачувамо», поручио је.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ;