Летонска јавна телевизија (ЛТВ) неће одустати од Спутњиковог материјала, упркос препоруци Националног савета за електронске медије, изјавио је директор ЛТВ Иварс Белте.

 

„Разлог због чега и у ком обиму је ЛТВ користила фотографске материјале Спутњика ни на који начин не противречи националним интересима Летоније и патриотизму, како у свом писму покушава да покаже Национални савет. Телевизија се не слаже са ставом Савета и у овом тренутку неће мењати своју уређивачку политику“, истакао је Белте, преноси портал телевизије.

Он је навео да сарадници ЛТВ-а и портала ЛСМ.ЛВ поштују уређивачку независност и основне принципе квалитетног новинарства, што такође укључује право друштва на информисање.

Раније се Национални савет за електронске медије заложио против употребе материјала агенције Спутњик у јавним медијима.

У Летонији се јавним сматрају медији на летонском и руском језику, који се делимично финансирају из државног буџета. Национални савет сматра да „трошење новца пореских обвезника у Летонији за јачање Спутњика и популаризацију његовог бренда није у интересу летонског друштва“.

Као одговор на то, главна уредница Спутњика и телевизије РТ Маргарита Симоњан захвалила је Националном савету што доноси публику агенцији.

 

 

Тагови: ;