Карлес Пућдемон позвао шпанске власти да покрену дијалог о питању независности Каталоније

Бивши каталонски лидер Карлес Пућдемон данас је, непосредно по изласку из притвора у Немачкој, позвао шпанске власти да покрену дијалог о питању независности Каталоније и затражио ослобађање његових колега у Мадриду.

 

 

„Шпанске власти немају никакав изговор да не покрену дијалог. Ми већ годинама тражимо дијалог, а као одговор добили смо насиље и репресију“, рекао је он.

Он је данас пуштен из притвора у Немачкој пошто је положио кауцију од 75.000 евра колико је тражио немачки суд.

Тужилаштво у Шлезвиг-Холштајну саопштило је да је Пућдемон властима доставио и адресу у Немачкој на којој ће боравити до доношења коначне одлуке о изручењу Шпанији.

Пућдемон је новинарима по изласку из затвора у Нојминстеру, у којем је провео десетак дана, рекао да је дошло је време за дијалог и затражио ослобађање каталонских вођа који се боре за независност те области.

„Имати политичке затворенике у Европској унији је срамота“, рекао је он.

Девет Каталонаца тренутно је у притвору у Шпанији, међу којима шест бивших чланова каталонске владе, и бивша председница каталонског парламента.

Немачки суд је синоћ одлучио да ослободи Пућдемона уз судски надзор, одбацујући главну оптужбу због које га Шпанија тражи, односно због побуне и организације референдума о независности противног шпанском уставу и одлуци суда, чиме му прети вишегодишња затворска казна.

Пућдемон је ухапшен 25. марта у Немачкој док се из Финске враћао у Белгију где се налази егзилу од краја октобра после једногласног проглашења независности Каталоније од Шпаније.

Немачки суд ће сада разматрати мање озбиљну тачку оптужнице, проневеру јавних средстава у вези организације тог референдума. Суд треба да донесе одлуку о томе наредних недеља.

До тада Пућдемон не може да напусти Немачку.