Мектић: БиХ и Турска разговарају о изручењу „гуленоваца“

Министар безбедности Босне и Херцеговине Драган Мектић потврдио је да за „Дојче веле“ (DW) да БиХ и Турска разговарају о изручењу следбеника Фетулаха Гулена, главног осумњиченог за неуспели пуч у Турској 2016. године.

Мектић: БиХ и Турска разговарају о изручењу "гуленоваца"

„Тај поступак је у оперативној фази и не могу вам открити детаље, али могу да гарантујем да ће све што ћемо у том смислу учинити, бити у складу с Уставом и законима БиХ. Без обзира на то о каквим се захтевима и молбама ради, ми их нећемо испунити ако то не буде у складу с нашим Уставом и законима“, поручио је Мектић за DW.

Приштина је недавно изручила шесторицу Турака, за које се сматра да су следбеници Гулена, Анкари.

Тачи и Харадинај траже истрагу због депортације Турака

Министар безбедности је додао да се Босни и Херцеговини не може поновити случај „Алжирске групе“, јер ће се поступати у складу са законом, али и прописима који регулишу међудржавну сарадњу на безбедносном плану.

„БиХ је чланица Интерпола и ако се путем Интерпола за неким распише потерница, онда је то за нас поступање у складу са законом. Не знам да ли ће то да личи на случај “Алжирске групе“, али сам сигуран да ће наши поступци бити у складу с прописима БиХ и прописима међународних организација којима смо ми приступили. Не могу да прејудицирам да ли ће се нешто догодити у том смислу, али морате знати да државе свакодневно једна од друге траже кривично-правну и међународну помоћ. Ми не можемо а приори да одбијемо захтев Турске за неку помоћ, али све мора бити у складу с нашим законима и интересима БиХ“, истиче Мектић.

Како наводи DW, многи сумњају у способности званичника БиХ и њихове намере у погледу заштите закона и Устава.

Ивана Марић, комантаторка немачког државног радија, подсећа да су власти БиХ погазиле људска права припадника тзв. „Алжирске групе“ 2002. године када су их испоручиле САД где су завршили у озлоглашеном затвору Гвантанамо.

Ердоган хвали Тачија, а Харадинај је — нитков

Златко Лагумџија, тада председавајући Савету министара БиХ, навео је да су имали налог из Беле куће да преузму ту групу уз претњу да ће се САД повући из БиХ и да ће БиХ бити остављена без подршке САД.

„Не знам да ли је страшније то што је САД претњом остварила свој циљ или то што су власти БиХ, да би удовољиле Американцима, погазиле сопствени правни систем. С друге стране, та иста Америка одбила је да уради исто за Турску везано за њихов захтев Белој кући да ухапсе и испоруче Фетулаха Гулена“, навела је Марићева.

Причу о изручивању „гуленоваца“ актуелизовала је недавна депортација шесторице турских држављана са Косова. Премијер Косова Рамуш Харадинај због тога је сменио министра унутрашњих послова и шефа обавештајне службе, и сада трпи жестоке критике турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.

Како се наводи у тексту ДW, „на реду је БиХ“ и логично је да Ердоган од свог блиског пријатеља Бакира Изетбеговића очекује услугу сличну оној коју је добио од косовских власти.

„Проблем је то што СДА не може сама да донесе одлуку о томе, посебно зато што је при расподели власти правосуђе узела Хрватска демократска заједница, а безбедност Савез за промене. Надамо се да ће, као што истиче Драган Мектић, БиХ поштовати сопствене законе и да овога пута власти БиХ неће погазити нечија људска права како би се додворили “великима““, каже Ивана Марић.

Дојче веле / Танјуг

Коментари: