Министарство спољних послова Велике Британије одбило је да одговори на питање Спутњика да ли се у извештају Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) о „случају Скрипаљ“ појављује назив „новичок“.

У тексту прегледа који је објавио ОЗХО наводи се да стручњаци организације потврђују резултате британских анализа супстанце којом су отровани Скрипаљеви. Међутим, назив „Новичок“ се не појављује у тексту прегледа. У прегледу се додаје да је комплетан текст извештаја класификован.

„ОЗХО је класификовао пуни текст извештаја и стога не можемо по том питању да дајемо никакве коментаре“, одговорио је портпарол Министарства спољних послова на питање да ли се у извештају помиње реч „Новичок“.

„Али, како се јасно говори у прегледу, ОЗХО је потврдио ’резултате Велике Британије у вези са чињеницом која је тачно отровна хемијска супстанца употребљена у Солсберију‘“.

Велика Британија је уз помоћ научника у Порт Дауну раније идентификовала отровну хемикалију као нервни бојни агенс „новичок“, истакао је саговорник агенције.

 

Спутњик

Тагови: ; ; ; ;