Данас обележавамо 18год. од убиства најмлађе жртве НАТО агресије Бојане Тошовић и њеног оца Божина. Трагедија се догодила 11. априла 1999. у селу Медаре, на путу између Подујева и Куршумлије.
Током агресије на СРЈ, за 78 дана погинуло је 78 деце, а међу њима је и мала Бојана, која је имала свега 11 месеци живота. За те ужасне злочине нико никада није одговарао. А тужбе за злочине против НАТО генерала и секретара нису никада ушле у процедуру, јер су после 2001. године проглашене ништавним.

На велики православни празник Велика субота, изнад Медара, куршумлијско село које се налази на граници између Централне Србије и АП Косова и Метохије, авиони НАТО пакта истоварају свој смртоносни товар по пети пут за десет дана. Породица Тошовић се склонила у подруме своје куће, јер су били у страху да бомбе не погоде и њихову кућу, а и плашили су се за Марију.

У касним вечерњим сатима, када се поноћ већ ближила и чекао се Васкрс, најрадоснији хришћански празник, сирене су злокобно најавиле катастрофу. Бомбе су почеле да падају на Медаре и уништавају цивилне објекте. Док је Божина помогао супрузи Марији да оде до подрума да је склони, он се вратио по ћерку Бојану и узео је у наручије. У том моменту бомба НАТО авиона пада на кућу Тошовића и разара је.

Мала Бојана је одмах на месту остала мртва, док је њен отац још неко краће време давао знаке живота, али је био непокретан. Марија се онесвестила, тако је породица Тошовић остала испод рушевина своје куће. У зору, маријин брат Мирко и отац Саво долазе код Тошовића и расчишћавају терен, не би ли пронашли Тошовиће. Тако се и Марија мало прибрала и почела је да их дозива, не би ли јој помогли и извукли. Они успевају у томе и одводе Марију у куршумлијски Дом здравља, где јој лекари указују на помоћ.

Извор: Фејсбук страница Ја сам Србин Родољуб Националиста

Тагови: ; ; ; ; ; ;