ЕУ: Учешће Србије кључно за самит у Софији

Министри спољних послова ЕУ разговараће у понедељак 16. априла у Луксембургу о Западном Балкану и припремама за самит ЕУ–Западни Балкан, у Софији.

ЕУ: Учешће Србије кључно за самит у Софији

Савет ЕУ, односно 28 министра спољних послова земаља чланица ЕУ, током састанка ће размотрити стање на Западном Балкану и наставити припреме за самит ЕУ–Западни Балкан, који се 17. маја одржава у Софији.

У Савету ЕУ је за Танјуг посебно наглашено да је „присуство Србије кључно за овај догађај“.

Додаје се да се самит у Софији можда неће директно бавити дијалогом који се води између Београда и Приштине, али да ће инсистирање на добросуседским односима и сарадњи у региону свакако дати „директну подршку дијалогу“.

На питање да ли је листа учесника самита у Софији потврђена и да ли у Бриселу имају потврде било о доласку или бојкоту самита од стране – Шпаније, Румуније и Кипра, у Савету кажу да су позивнице послате, да одговори и даље стижу и да се још не зна коначан списак учесника.

„Важно је да на самиту у Софији учествују свих 28 земаља чланица, као и свих шест партнера са Западног Балкана. Суштински је важно да постоји општа сагласност, не само због обавеза које преузимају партнери са Западног Балкана, већ и због јединствене подршке свих 28 земља чланица“, наводе дипломатски извори у Савету.

У Бриселу се наглашава да је самит у Софији кључан догађај, не у смислу процеса проширења, већ када говоримо о политичкој и регионалној сарадњи, као и сарадњи ЕУ и региона у области безбедности, а што подразумева борбу против – тероризма, радикализма, хибридних претњи, као и усклађивање региона са европском спољном и безбедносном политиком.

У Савету кажу да су односи са Западним Балканом приоритет, како ЕУ, тако и високе представнице Федерике Могерини, која ће председавати састанком шефова дипломатије европске двадесетосморице 16. априла у Луксембургу.

„Висока представница Федерика Могерини подржава свих шест партнера са Западног Балкана како би напредовали на путу ка ЕУ. Она ће се већ следеће недеље наћи у посети региону и поручити да жели напредак свих шест партнера на свим пољима њиховог пута ка ЕУ“, напомињу у Савету.

Дипломатски извори у Бриселу кажу за Танјуг да ће шефица ЕУ дипломатије током своје балканске турнеје посетити – Тирану, Подгорицу, Београд и Скопље.

У Београду би требало да борави 19. априла.

Танјуг

Коментари: