Студенти покушали да заузму Сорбону, интервенисала полиција

Интервентна полиција у Паризу растерала је студенте који су покушали да заузму Универзитет Сорбону, у оквиру протеста против реформи које спроводи председник Француске Емануел Макрон, преноси АП.

Студенти покушали да заузму Сорбону, интервенисала полиција

Наводи се да је универзитет објавио да ће данас из безбедносних разлога бити затворен део објеката који се налази на левој обали Сене, након ноћашње полицијске операције.

АП наводи да је 200 студената евакуисано, а потом се неколико стотина окупило испред универзитета и упућивало бесне повике полицији, али је инцидент окончан мирно.

Подсећа се да је то подручје било епицентар студентских протеста од пре 50 година, из маја 1968, који се сматрају кључним моментом у новијој француској историји.

Наводи се да сада студенти на кампусима широм Француске протестују против реформе зато што страхују да она угрожава приступ јавним универзитетима свим матурантима средњих школа.

АП наводи да је данас настављен и штрајк радника француске железнице, такође усмерен против Макронових реформи, због чега је заустављено две трећине возова у Француској.

Танјуг

Коментари: