Вучић: Са Ангелом Меркел највише о Косову

Председник Србије Александар Вучић је, после разговора са Ангелом Меркел у Берлину, рекао да немачка канцеларка инсистира да се мир и стабилност чувају по сваку цену, као и да се сложила да је у погледу питања Косова неопходно постизање компромисног решења.

Вучић: Са Ангелом Меркел највише о Косову
Александар Вучић (Фото : Лола Ђорђевић)

Александар Вучић је новинарима у Берлину рекао да је највећи део данашњег разговора са немачком канцеларком био на тему Косова и Метохије и да је веома задовољан, јер је Ангела Меркел желела да саслуша „наше аргументе“, преноси Фонет.

Подсетио је да је Немачка признала независност Косова још 2008. али да је данас могао да изнесе ставове Србије и отворено говори о хапшењу шефа Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марка Ђурића и неопходности постизања компромисног решења.

Оно на чему је Меркелoва инсистирала је да се мир стабилност чувају по сваку цену, да не буде инцидената и провокација, додао је председник.

„Чак ми је у једном тренутку рекла ‘можеш да ме позовеш кад хоћеш’, ако буде било каквих проблема, да је позовем да смиримо ситуацију“, рекао је Вучић, нагласивши да је Немачка апсолутно за очување стабилности на Балкану.

Према речима председника, разговарали су и о билатералним односима и констатовали да су они на високом нивоу, засновани на поверењу, економским односима, који су никад снажнији, и о приступању Србије Европској унији.

Вучић је рекао и да ће Немачка пружити подршку Србији на европском путу, али да је веома важно да ми покушавамо да решавамо проблеме.

„Сасвим је извесно да Немачка не жели још земаља у Европи које ће да носе са собом територијалне или неку другу врсту проблема“, рекао је Вучић новинарима.

„И Меркелова сматра важним да Србија буде у Софији“

Председник Вучић је рекао новинарима у Берлину да му је Ангела Меркел рекла да би било веома важно да Србија присуствује Самиту ЕУ и Западног Балкана, у мају у Софији.

„Ја сам објаснио све, како то иде и на који начин, као и да би тај Самит без Србије значио штету и проблем за Србију и да то ми себи не можемо да допустимо“, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Како каже, рекао јој је да се нада да ће доћи у Софију и да ће Србија тамо бити представљена, а да о формалним питањима нису разговарали.

„Замислите да дођу све земље ЕУ, јер ће и са Шпанијом да направе неки договор, и да дођу представници Приштине и свих са Западног Балкана… Каква би то штета била и колико би лоше било за Србију. Свакако ћемо бити представљени на, надам се, највишем нивоу“, рекао је Вучић.

Са Меркеловом ни о столици у УН, ни о „мапама“

На питање да ли је било речи о столици у УН, Вучић је рекао да је Меркелова свакако један од најмудријих и најпаметнијих саговорника, да је конкретна, али и коректна.

Вучић је на спекулације да ће му Меркелова тражити да „престане са исцртавањем нових мапа“, како мисли један немачки аналитичар, изјавио да се о томе није разговарало.

Немачка канцеларка није особа са којом се такав разговор може водити, рекао је председник Србије.

Меркелова зна како да усмерава разговор, а људи са таквим самопоуздањем и мудрошћу не користе речник претњи какав имају неки аналитичари, истакао је.

Приметио је и да би многи да су у прилици, као он, да разговарају с Меркеловом – само лепо о себи говорили.

Фонет, Танјуг

Коментари: