Вашингтон не може виши да дозволи употребу хемијског оружја у Сирији, јер се такав инцидент може десити и на територији САД, изјавила је стална представница САД при УН Ники Хејли у интервјуу за „Фокс њуз“, чији део је објављен на Твитеру.

„Асад је полудео. Не можемо дозволити чак и безначајну примену хемијског оружја. Нешто слично се може десити и у САД, ако не будемо радили паметно“, рекла је Хејлијева. Она је окарактерисала данашње односе САД и Русије као врло напете.

Рекла је да америчке трупе неће бити повучене из Сирије док нису испуњени циљеви. „Нећемо отићи док не будемо сигурни да смо постигли оно што желимо. Нека вам буде јасно, ако одемо, када одемо, то ће бити због тога што знамо да се све креће напред“.

Сједињене Америчке Државе, Француска и Велика Британија извеле су у суботу ујутру ракетне нападе на сиријске владине објекте, који се, према њиховом мишљењу, употребљавају за производњу хемијског оружја. Током војне операције оне су на Сирију лансирале више од 100 ракета, од којих су 71 обориле снаге сиријске противваздушне одбране. Руске снаге нису биле укључене у обарање ракета, али су пратиле сва лансирања. Председник Русије Владимир Путин назвао је војну операцију агресијом на суверену државу, подсећајући да хемијски напад у Сирији није потврђен.

Тагови: ; ; ; ;