Сиријци су навикли на сличне недаће. Ово је осма година рата, мирним тоном Милан Вијатовић, отправник послова у Амбасади Србије у Дамаску, описује понашање сиријског народа после прексиноћњег напада.

На почетку разговора за «Новости» Вијатовић каже да према првим анализама штета на војним објектима у Дамаску није велика, а да много ракета није ни дошло до циља.

Мета напада углавном су били објекти који су и раније гађани — говори Вијатовић. — Још не знамо да ли је ово био само пробни напад и да ли ће уследити још неки. Сиријска армија је и даље функционална — обавља антитерористичке задатке, јер је велики део Сирије још под контролом терориста.

Домаћини су мирно дочекали напад, јер су, каже Вијатовић, били упозорени. Стоички су га поднели.

Напад је био очекиван — говори Вијатовић. Били су познати и време и мете. Ти подаци подељени су дипломатском кору, а ми смо, на основу искуства из Југославије, знали да ће бити гађани војни циљеви, пре свега они који се доводе у везу са хемијским оружјем, и војни аеродроми.

Вијатовић нам прича да су после осам година становници Дамаска први пут могли да шетају градом кад је ослобођена Источна Гута.

То је трајало непуних недељу дана. Све до овог америчког напада — каже он.

Милитанти «Исламске државе» су сада, по речима Вијатовића, разбијени у групе, али и даље представљају опасност.

Поред Вијатовића, у нашој амбасади у Дамаску је и његов заменик Вељко Пиљак. Тамо су без породица, јер је наше Министарство иностраних послова одлучило тако, због сложености ситуације у Сирији.

Центар Дамаска је, по речима нашег саговорника, скоро сачуван, али су насеља у којима су се водиле борбе тотално уништена.

Сирија не располаже хемијским оружјем — тврди Вијатовић.  После потписивања споразума 2013. Сирија је уништила постројења за њихову производњу, а наоружање и супстанце су одавно предали. Званичници су то више пута потврдили нашој амбасади, као и колегама из других земаља.

Најновији напад је, ипак, «образложен» тиме да сиријска војска користи хемијско оружје.

Сиријска влада је почетком фебруара покренула операцију ослобађања Гуте, у којој су учествовале специјалне јединице — објашњава Вијатовић.

Постигнут је договор са терористима. Део њих је прихватио програм помирења, који подразумева потпуну аболицију — да не сносе кривичну одговорност за своје поступке и да могу да остану да живе и раде, док је други део прихватио да се евакуише у провинцију. До сада је евакуисано око 60.000 терориста и чланова њихових породица, а око 15.000 прихватило је програм помирења.

Шестог априла, међутим, терористи из Думе који су прихватили споразум поново су почели да гранатирају центар Дамаска и нападају јединице сиријске армије.

Сиријска армија је извела операцију која је трајала негде око 36 сати и 7. априла дешава се инцидент где је наводно употребљено хемијско наоружање. Стицајем околности видео сам тај напад из Дамаска — каже Вијатовић. — Ветар је дувао у правцу центра града. Да су коришћени хемијски отрови број жртава би био огроман. Постоји још доказа који потврђују да се ради о сценарију који је био увод да се оправда овај напад.

Наша амбасада налази се у центру Дамаска. Само годину дана, до маја 2014, била је измештена у Бејрут, а онда је враћена у Сирију.

 Тренутно се у Сирији налази неколико хиљада наших људи. Овде су, углавном, са својим породицама — каже Вијатовић. — Већина Сиријаца који су студирали у СФРЈ се оженила нашим девојкама. Сада они имају децу, унучиће, а по нашим законима сви они су српски држављани. Њихове породице су бројне, имају по петоро-шесторо деце… Један део наших држављана је евакуисан, али је много њих остало овде због имовине. Трудимо се да им олакшамо живот. Процедура око издавања путних исправа и виза је поједностављана.

www.novosti.rs

текст Драгана Матовић

Тагови: ; ; ; ;