Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић истакао је данас да није први пут да је неки косовски званичник Прешево и Бујановац назвао источним Косовом, подсећајући да су то њихови циљеви од Призренске лиге до данас.

 

Ивица Дачић (Фото : Лола Ђорђевић)

Дачић је, упитан да прокоментарише изјаву косовског премијера Рамуша Харадинаја о источном Косову, рекао да не зна шта је конкретно рекао на албанском, али да нема дилеме око изјаве.

«Ово није први пут и није ништа ново. Када је Иса Мустафа био премијер и примио председнике општина Бујановац и Прешево, као и представнике политичких партија из Прешева, Бујановца и Медвеђе, они су такође употребили израз да је примио представнике источног Косова. Ја сам због тога реаговао саопштењима и писао Европској комисији», рекао је Дачић новинарима.

Шеф дипломатије је казао да оно не употребљавају случајно те термине.

 

«Није Тачи случајно рекао да су на Кошарама хтели да сруше границу између албанског народа и две албанске државе, није случајно Рама говорио о томе да ће се формирати Велика Албанија. Не знам ко је оно говорио да ће до Ниша да дођу. То су све њихови циљеви од Призренске лиге до данас», подвукао је Дачић.

Он је нагласио да само онај који то неће да види, онај који то неће да санкционише, онај који то пуста или толерише, који то подржава на западу, неће на то да реагује.

«Када Тачи данас каже и прети пушкама, треба да сви ми знамо да ће ипак морати да пита оне чије су те пушке. Србија на то не реагује на такав начин да не подгрева атмосферу, већ је смирује», указао је шеф српске дипломатије.

Када је реч о неформалној реакцији НАТО на привођење директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића, Дачић је рекао да је дат налог шефу Мисије при НАТО да установи да ли постоји неко званично реаговање или је реч само о новинским текстовима.

Подсетио је да постоји јасна процедура обавештавања о преласку административне линије и да је Србија испоштовала те процедуре.

«Те процедуре су биле део дијалога који је вођен. Марко Ђурић је учествовао у дијалогу када су се те ствари договорале. Један део се тиче могућности да се одреди по једна особа која ће моћи брже и оперативније да прелази административнију линију. Једна од њих је Ђурић, а са њихове стране Едита Тахири. Србија је у потпуности испоштовала процедуру», подвукао је он.

Дачић је казао, везано за незавично реаговање НАТО у којем се тврди да Приштина није тражила дозволу за акцију на северу покрајине, указао да је то важно питање за нас јер је НАТО преузео обавезу на себе.

Подсетио је да су Александар Вучић, Хашим Тачи и Кетрин Ештон, пре потписивања споразума ишли у седиште НАТО како би он гарантовао да неће бити дозвољено никаквим оружаним снагама да долазе на територију севера, без одобрења Кфора и обавештавања шефоваа локалне самуправе.

«Ако је ово званична изјава НАТО, онда је то још један стари покушај симетрије кривице — сви су помало криви», критиковао је Дачић, додајући да је и Беџет Пацоли рекао да је срамота шта су урадили Ђурићу.

Упитан за Самит ЕУ — Западни Балкан у Софији, Дачић је казао да још није донетаб одлука о томе ко ће из Србије на њему учествовати.

Подсетио је да Србија никада не учествује на скуповима на којима је Косово, а где се говори о дрзавама, већ само где се користи формулација „учесници у процесима о Западном Балкану“.

«Позив је упућен шефу државе, а самит окупља шефове држава или влада. Зато је питање за председника и премијерку ко ће на њему учествовати“, рекао је Дачић.

Тагови: ; ;