Кандидат ДПС Мило Ђукановић прогласио је побједу на предсједничким изборима у Црној Гори, који су одржани у атмосфери никад већих неправилности и махинација, због чега опозициони представници на већини биралишта нијесу потписали записнике.

Током читавог изборног дана великом брзином смјењивале су се бројне информације о злоупотребама од стране ДПС и њених коалиционих партнера. Тако су у свим градовима, у близини гласачких мјеста, идентификовани импровизовани штабови ДПС-а у којима су куповане личне карте или дијељен новац у сврху гласања за Ђукановића. Да апсурд буде већи, полиција је приводила функционере и активисте ДФ-а, који су покушали да спријече малверзације ДПС-а. Изборе је обиљежила и знатно мања излазност у односу на парламентарне изборе у октобру 2016. године.

Према прелиминарним резултатима, Ђукановић је освојио 53,9 одсто гласова.

За кандидата већег дијела опозиције Младена Бојанића гласало је 33,4 одсто бирача, кандидаткињу СДП Драгињу Вуксановић 8,1, предсједника Праве Црне Горе Марка Милачића 2,9, лидера Странке правде и помирења Хазбију Калача 0,8, а Добрила Дедеића из Српске листе и привредника Василија Миличковића по 0,4 одсто.

На изборима је гласало 64, 3 одсто бирача.

Ђукановићева побједа на предсједничким изборима представља својеврсни повратак у прошлост, јер је тачно прије двије деценије први пут ступио на дужност шефа државе, а седам пута је био и премијер.

Он је већ 27 година на власти, а са новим предсједничким мандатом, који траје пет година, ући ће у четврту деценију на власти у Црној Гори, што га чини најдуговјечнијим владаром у Европи.

Ђукановић, који се по четврти пут враћа на државну функцију, синоћ је казао да ће Црна Гора настави досадашњим путем.

Захваљујем се изборној инфраструктури ДПС-а која је и овај пут одрадила посао, истакао је он.

ИН4С

Тагови: ; ;