Председник Националног савета за координацију сарадње сa Руском Федерацијом и НР Кином Томислав размотрио је у Москви са потпредседником Владе РФ Дмитријем Рогозином досадашњу економску сарадња и могућности унапређења односа две земље.

Николић је истакао је да је Србија заинтересована за снажније присуство руског капитала и веће учешће у процесу приватизације у Србији.

„Русија мора бити стратешки и економски присутна у Србији, ми можемо и морамо снажније да сарађујемо“, нагласио је Николић, позивајући руску страну да буде активнија у предлагању заједничких пројеката.

Николић је поручио да су Руси и Срби вековима пријатељи и да се њихови политички односи на изузетном нивоу.

„Лично се залажем и да економска сарадња достигне тај ниво“, истакао је Николић.

Разговарајући веома отворено са Рогозином, Николић је истакао је и да би побољшање положаја српских радника у Русији као и могућност запошљавања српских студената у Русији након завршетка њихових студија, представљало значајан корак у правцу инвестирања у будућност наших односа.

Рогозин је позвао српске званичнике да успостављају чешће директне контакте са руским званичницима како би се унапређивала привредна сарадња двеју држава.

Потпредседник Владе Руске Федерације сагласио се са Николићем да руско-српска економска сарадња у будућности може достићи квалитативно виши ниво, истакавши да лично подржава веће присуство српских привредника и српских радника на руском тржишту.

Предложио је да се председник Националног савета Николић лично ангажује у вођењу руско-српског Пословног савета.

 

Спутњик

Тагови: ;