Црна кутија грчког борбеног авиона „мираж 2000-5“, који се пре две недеље срушио у море петнаестак километара североисточно од егејског острва Скирос, након што је пресрео турске војне авионе, пронађена је и извучена из воде, рекли су данас извори у грчким ваздухопловним снагама.

© Wikipedia / MilborneOne

Црну кутију је са дна мора покупио извиђачки брод Грчког центра за истраживање мора, који је јутрос из луке Пиреј испловио ка месту пада авиона, преноси грчка агенција АНА.

Очекује се да ће црна кутија, односно рекордер лета, пружити кључне податке који ће указати на узрок пада авиона, у којем је погинуо 34-годишњи пилот грчких ваздухопловних снага Јоргос Балтадорос.

Тај авион је пао у тренутку када се, летећи ниско у условима слабе видљивости због облака прашине из Африке, враћао у своју базу на Скиросу, након што је пресрео турске војне авионе који су ушли у ваздушни простор Грчке.

Министар одбране Грчке Панос Каменос објавио је 12. априла на Твитеру да је погинуо пилот борбеног авиона „мираж 2000-5“, који се срушио у близини острва Скирос, и да се „придружио пантеону хероја“.

„Пао је за веру и земљу, борећи се да одбрани национални суверенитет и наш територијални интегритет. Земља му се клања у жалости. Најдубље саучешће његовој породици и целокупном особљу Хеленских ваздушних снага“, написао је Каменос тада на тој друштвеној мрежи.

Грчки бродови и војни хеликоптери трагали су за несталим пилотом, а АП је тада навео да је патролирање у том подручју интензивирано последњих седмица због пораста напетости између Грчке и Турске око спорног ваздушног простора.

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;