У више градова Федерација БиХ, Бихаћу, Тузли, Зеници и Мостару, одржани су митинзи подршке ратном команданту тзв. Армије РБиХ, Атифу Дудаковићу и 12-сторици његових сабораца Петог корпуса, осумњиченима за злочин поритв човечности, и ратни злочин против српских цивила током последњег рата на простору БиХ.

фото: Фактор.ба

Дудаковић и 12 његових сабораца ухапшени су у петак под сумњом да су извршили ратни злочин и злочин против човечности, а на основу истраге која је трајала готово 12 година и на основу аргументованих доказа, али је Суд БиХ јуче одлучио да их пусти да се бране са слободе.

И док званичици у Реублици Српској и институција БиХ протестују због такве одлуке Суда називајући је катастрофалном, мада и очекиваном, у четири града Федерације одржани су митинзи подршке ратном команданту тзв. Армије РБиХ.

На Градском тргу у Бихаћу, где је Дудаковић ухапшен, склуп подршке су организовала удружења бивших бораца, Кабинет градоначелника и кантонална влада. За њих је, поручили су, Пети корус «водио је часну борбу» захваљујући, како су поручили, њиховим генераима, командантима и борцима.

«Да није њих било, засигурно би Бихаћ био друга Сребреница. Наши генерали нису злочинци. Овде жели да се изједначи жртва и агресор. Нека тужилаштво и судство раде свој део посла. Ми подржавамо институције државе Босне и Херцеговине, али исто тако желимо часно суђење», рекао је Џевад Малкоч, министар за питања бораца и ратних војних инвалида Унско-санског кантона.

Суд БиХ је јуче одбио предлог државног Тужилаштва да се Дудаковићу и 12-орици припадника Петог корпуса одреди једномесечни притвор након што су ухапшени у петак.

Тужилаштво БиХ сумњичи Дудаковића и његове саборце, за злочине против човечности.

Истина о ратним злочинима почињеним под командом ратног команданта тзв. Амије РБиХ, Атифа Дудакоића над Србима у јесен 1995. на територији западне Крајине, на подручју Петровца, Кључа, Санског Моста и Крупе на Уни, утврђује се већ 12 година.

У вези са тим злочином достављено је осам хиљада доказних страница, документације за 256 убијених особа, а најстарија жтва имала је 99 година, а најмлађа девет година.

Дудаковић није само налогодавац већ и извршилац. А о томе постоје бројни докази и чак видео-снимци да се верује да Дудаковића тешко може да спасе било која одбрана.

Међу ухапшенима је неколико високопозиционираних припадника Странке демократске акције, па чак носиоци одликовања Бошњака «златни љиљан».

Дудаковић је осумњичен за планирање, наређивање и убиства.

Скупови подршке Дудаковићу и осталима, који су ухапшени у петак у великој акцији Агенције за истраге и заштиту, одржани су и у Зеници, Тузли и Мостару.

Пред о 20-ак окупљених у Зеници говорио је представник бирачких организација Алија Реџић који је казао да СИПА и Тужилаштво врше, како је рекао, притисак и насиље.

«Већ 11 година се води истрага против Дудаковића и сарадника, али на све позиве су се уредно одазвали, а на крају нас понижавају хапшењима. Надамо се да ће правда победити и сигурни смо да је Пети корпус понос Крајине и Босне и Херцеговине», изјавио је Реџић.

У организацији Координације борачких удружења ХНК већа група грађана окупила се у подне у Мостару да искаже подршку оптуженом генералу Дудаковићу.

Ариф Фазлић, председник Савеза ратних инвалида ХНК сматра нелогичним, казао је, да се цели процес уопште води када се зна да је генерал Дудаковић стално доступан суду и тужилаштву, да је његово хапшење био шок за све.

Јавно је поручено да се треба борити против политика које изједначавају борце тзв. Армије РБиХ с борцима који су, како тврде, чинили злочине, палили села…

У организацији Координације борачких савеза Тузланског кантона на Тргу жртава Сребренице у Тузли је такође уприличен митинг подршке Атифу Дудаковићу и његовим саборцима.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;