Барније: Питање границе између Ирске и Северне Ирске угрожава договор Лондона и ЕУ

Преговарач Европске уније (ЕУ) за иступање Велике Британије из чланства (Брегзит) Мишел Барније упозорио је данас на опасност неуспеха преговора с Лондоном о Брегзиту због питања границе са Ирском.

„Нацрт споразума треба да садржи јасно и оперативно решење за Ирску. Све док се не постигне договор, постоји опасност од неуспеха преговора“, рекао је Барније на конференцији за новинаре у Ирској.

Барније је данас боравио у Дандоку, месту на граници између Ирске и Северне Ирске.

Европски преговарач је јуче позвао Лондон да пронађе решење за питање границе са Ирском и додао да је време да Велика Британија „реши своје контрадикторности“.

Велика Бритаија као и ЕУ не жели увођење „тврде“ границе између Северне Ирске и саме Ирске, чланице ЕУ, после Брегзита предвиђеног за крај марта 2019. године.

Реч је о очувању мировног споразума из 1998. године, постигнутог после три деценије сукоба серверноирских националиста и униониста. Тим споразумом су појачане везе између те две територије.

„Брегзит је створио специфичан проблем са Ирском. Велика Британија треба да представи неко практично решење“, оценио је Барније и додао да за сада таквог решења за сада нема.

Британци су у марту прихватили да у нацрт споразума са ЕУ буде уведена опција „заједничког регулаторног простора“ између ЕУ и Северне Ирске, док се не пронађе другачије решење.

Барније је рекао да се ЕУ у начелу слаже с тим, али да су неопходни преговори о томе.

Према његовим речима, напредак у решавању питања границе са Ирском треба да буде постигнут до јуна када ће бити одржан састанак Европског савета посвећен Брегзиту.

Бета