Митрополит Иларион: Православна и Католичка црква се неће ујединити

Православна и Католичка црква се неће ујединити – изјавио је руски митрополит Иларион.

Он руководи `дипломатијом` Руске православне цркве, указао је да до тога неће доћи због „противречности и разногласја” која су се међу њима нагомилала током целог миленијума раздвојеног постојања.

Коментаришући недавну изјаву цариградског патријарха, Вартоломеја, да је неизбежно обједињавање двеју главних грана хришћанства, руски јерарх је додатно објаснио:

„Не делим ту тачку гледишта. Упркос томе што су основе наше вере једнаке, а и Симбол вере безмало једнак, католици имају другачију представу о Светом Духу. То је прво. А за безмало хиљаду година раздвојености се накупило веома много противречја и разногласја”.

У наставку је указао: „На пример, нека лица у Католичкој цркви су пшроглашена за светитеље, а Руска православна црква их сматра јеретицима или гонитеима православља. Католици говоре о могућој канонизацији кардинала Степинаца. Тај кардинал је био Хрват, а у Католичкој цркви се поштује као светац. Али, по мишљењу Српске православне цркве, вон је у годинама Другог светског рата учествовао у геноциду над Србима”.

Митрополит Иларион је навео и низ других аргумената којима је показао да обједињавање православних и католика није могуће у догледној будућности.

Апострофирао је вишекратне покушаје наметања праволавнима уније, посебно у време крсташких похода, као и антиправославно деловање унијата у данашњој Украјини.

 

Факти