Румунски посланик: Болно је гледати на ситуацију у Молдавији

Румунски посланик Матеј Добровие, који је недавно посетио Кишињев, у интервјуу за Дојче веле говорио је о политичкој ситуацији у Молдавији и ставу Букурешта.

„Пре неки дан сам разговарао са правим проевропским партијама у Кишињеву. И такође са представницима цивилног друштва. И чуо сам идентичну причу од свих. Наиме, Молдавија је у драматичној ситуацији. Молдавија ризикује да изгуби прилику да дође до промена. А ако сада нешто не променимо, у време избора, Молдавија ризикује да буде бачена у загрљај корупције и у сиву сферу утицаја Русије“, рекао је политичар.

Према речима М. Добровиеа, локални избори и предстојећи парламентарни избори представљају посљедњу шансу за Молдавију да изабере јасну и тачну оријентацију ка приближавању Румунији и ЕУ.

У овом тренутку то зближавање се не дешава јер корупција и сиромаштво дискредитује идеју о европском путу у Молдавији. Штавише, Букурешт наставља да подржава олигарха Влада Плахотњука, што значи да молдавски грађани виде да Румунија покрива систем који их осиромашује.

„Болно је видети како се ситуација креће према нежељеном сценарију. Наиме, на чињеницу да ће проруске снаге добити већину, можда чак и уставно у парламенту „, рекао је политичар.

На питање новинара због чега Букурешт није посебно критиковао Кишињев, док је ЕУ критиковала власти Молдавије током протекле године, М. Добровие је одговорио:

„Ја сам био стални критичар овог приступа Букурешта. Нажалост, Румунија не процењује и не прати како се троши новац који се исплаћује Кишињеву, а који је намењен молдавским грађанима.“

Објашњење је, нажалост, врло једноставно, али истовремено и лоше. Постојање братства између ПДМ-а и СДП-а. Штавише, могу рећи да је Л. Драгња директно инспирисан моделом Плахотњука. То јест, уместо да инспирише Румунија, постављањем примера у борби против корупције, све је више обрнуто. Драгња и Плахотњук су исто“, – сматра посланик из Румуније.

Критична маса за позитивне промене може бити потпуно изгубљена, јер ће све више грађана напустити земљу ако се настави тренутни режим Плахотњука“, додао је политичар.