«Забринути смо због више претњи са којима се наш регион суочава и мислимо да је веома значајно да НАТО и САД придају мало више значаја ономе што се догађа на Балкану»

Албанска министарка одбране Олта Џачка предложила је свом америчком колеги Џејмсу Матису да НАТО успостави војну базу на тлу Албаније.

– Верујемо да је време да САД успоставе своје присуство у Албанији… То присуство САД или НАТО-а представљало би веома јасну демонстрацију да савезници нису заборавили регион – рекла је Џачка.

Она је у изјави новинарима навела да је предложила изградњу поморске базе на Јадранском мору, коју би водили САД и Албанија, а била би под „кишобраном“ НАТО-а.

Извештај Стејт департмента: Албанија и даље водећа држава у прању новца, вратила се на „црну листу“

– Забринути смо због више претњи са којима се наш регион суочава и мислимо да је веома значајно да НАТО и САД придају мало више значаја ономе што се догађа на Балкану – рекла је Џачка.

Међу тим претњама, она је навела Русију која, како је рекла, покушава да појача свој утицај, док је такође поменула Кину, Иран, па чак и Турску, као разлоге за забринутост руководства Албаније.

Како је пренела АТА, Матис је изразио своју подршку Албанији, која је, како каже, значајно допринела НАТО алијанси.

Џачка је, навела је та албанска агенција, додала да је оперативна посвећеност Албаније НАТО-у једна од највећих у алијанси, узимајући у обзир бројност становништва Албаније.

Што се тиче модернизације албанске војске, она је нагласила да је у последње две године Албанија повећала војни буџет.

– Заменили смо старо кинеско наоружање оружјем по НАТО стандардима – рекла је Џачка.

Телеграф, Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ;