Београд прозрео намеру Британаца да укину седнице о КиМ и тражи помоћ Москве и Пекинга. Очекујем и овога пута отворену руску подршку, као и пријатеља из Кине — каже председник.

БЕОГРАД рачуна на подршку Русије и Кине ако Велика Британија за време свог председавања Саветом безбедности УН, у августу, буде потегнула питање затварања за јавност седница СБ посвећених Космету или, чак, њиховог укидања.

Овакви предлози већ месецима уназад чују се на редовним седницама на којима се разматрају извештаји о КиМ, а најгласнији заговорници су дипоматски представници Лондона, Вашингтона и Париза.

О могућем «маневру» Британије док буде држала кормило на Ист риверу, председник Александар Вучић у петак је рекао да неке земље из свог угла мисле да су завршиле посао, али и да ћемо се «ми борити колико можемо»:

— Очекујем отворену руску подршку и овог пута, а разговараћемо и са кинеским пријатељима. Русија је и протекла два пута помагала. Лично сам о томе својевремно разговарао са покојним Виталијем Чуркином и он нам је помагао. Он је износио тезу због чега је немогуће да се ово питање измешта из СБ.

Вучић је додао да је веома задовољан и захвалан због непристрасности и одговорности коју је показао генерални секретар УН Антонио Гутерес када је осудио понашање косовске полиције у случају хапшења Марка Ђурића и да то показује да истину не можете да сакријете.

Ипак, како је оценио, Србија се тренутно налази у ситуацији када «шта год да урадите кајаћете се и шта год да направите, то није добро»:

— Пред нама је период од неколико месеци, који ће бити одлучујући и тешки за нашу земљу и народ. Очекујем значајне притиске, али и да покушамо да дођемо до компромисног решења, иако се плашим да многи у свету као компромис виде оно што је њихова воља и одлука. Остаје да видимо шта је то што мисле да понуде Србији и српском народу. На нама је да не доносимо одлуке напречац, већ оне које су најбоље за будућност наше земље. Да ћемо бити много срећни, свакако нећемо.

Некадашњи шеф дипломатије Живадин Јовановић каже, за «Новости», да би било парадоксално да се седнице СБ УН о КиМ прореде сада када две стране треба да пређу на дијалог о суштинским питањима:

— Улога СБ УН треба да јача, јер је евидентно да ЕУ као посредник у дијалогу губи капацитет.

СКРИВАЈУ ИСТИНУ

И ПРЕДСЕДНИК скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун најавио је у петак да ће Србија урадити све уз помоћ пријатељских земаља да се не прореде, не укину и не затворе за јавност седнице СБ УН о КиМ. По њему, овакви покушаји су наставак једностране политике Лондона који настоји да покаже да је косовско питање затворено:

— Што су извештаји о ситуацији на КиМ реалнији, то је већи притисак Француске и Велике Британије да се УН маргинализује.

Новости

Тагови: ; ; ; ; ; ;