У Хртковцима је данас напето због најављеног скупа припадника Српске радикалне странке. Лидер радикала Војислав Шешељ заустављен је у месту Јарак на улазу у Хртковце, где га је сачекао кордон полиције. Након тога, дошло је и до инцидената, када су се сукобили чланови СРС и ЛДП.

Tanjug / Тања Валич

Већ на излазу са ауто-пута код Руме приметан је већи број полицајаца, а у месту Јарак, на скретању за Хртковце и Шабац пут је блокиран, а возила могу само ка Сремској Митровици, јавља екипа Танјуга. У Јарку се налазе бројне новинарске екипе, међу којима има и новинара хрватских медија, а окупили су се и припадници СРС који носе заставе те странке.

Tanjug / Тања Валич

Пред Хртковцима је дошло и до инцидента, када су се сукобиле присталице СРС и противници њиховог скупа. На видео-снимцима на друштвеним мрежама види се како су се две групе уз увреде кошкале и гурале, а размењени су и ударци. Међу њима је функционер ЛДП-а Ђорђо Жујовић, који је задобио ударац у главу. Чланови Демократске странке и ЛДП-а раније су најавили да ће се данас појавити у Хртковцима како би протестовали због најављеног скупа радикала.

Лидер радикала Војислав Шешељ је одмах по доласку у Јарак рекао да их на путу нико није заустављао, да је било нешто полиције на силаску са ауто-пута ка Јарку, и додао да ће још мало сачекати да се окупе присталице радикала.

Он је блокаду оценио као грешку, рекао је да су ангажоване велике снаге, али и да је два пута већ био у Хртковцима, додуше, како је рекао, у затвореном простору.

Шешеља је група присталица радикала дочекала аплаузом, а бројни новинари окружили су лидера радикала који је сео на столицу и разговара са присутнима.

Навео је и да је овај њихов скуп у Јарку протест и провокација против власти, а не против Хрвата.

Шешељ је рекао да су лажи и инсинуације све оно што се прича о скупу 1992. године, те да и списак који се помиње у вези са тим уопште није он ни прочитао, већ једна девојка.

Тврди да се није ни радило о списку кога треба протерати, већ о онима који су напустили Хртковце и отишли да служе у „зенгама“.

Након обраћања новинарима, Шешељ је пришао кордону полиције, на кратко поразговарао са њима, изнео да није ни било потребе да буду ту, и да никаквих проблема у Хртковцима не би било.

Након тога лидер радикала се одвезао пут Београда, док се група која је била са њим разишла.

Становници кажу да су заточеници митинга који је забрањен, а који их не интересује. Не размишљају о прошлости, већ од чега ће и како да живе мирно и сложно као што су живели досад.

Проблем им је утолико већи што је данас Ђурђевдан, па бројни гости не могу да дођу, због забране уласка у село.

Ђурђевдан је слава сеоског православног храма, па верници из околних села не могу да стигну на литургију ни на освештење жита и сечење колача, као што су то радили свих претходних година. Надају се да ће све мирно да прође.

Нити су Хртковци под опсадом, нити су у том месту ангажоване хиљаде полицајаца, како су пренели поједини медији, каже начелник Полицијске управе Сремска Митровица Ђуро Мандић.

„Апсолутно су нетачне информације које су се појавиле у медијима да је у Хртковцима тренутно ангажовано 1. 500 полицајаца, јер је број припадника МУП-а, који су тренутно на терену, три пута мањи», рекао је Мандић за Танјуг.

Полиција је распоређена на више локација, јер покривају неколико праваца из којих се може ући у Хртковце, рекао је начелник Мандић.

„Приче о опсадном стању су преувеличане, јер је ангажовано онолико полицајаца колико је било неопходно да се одлука о забрани свих скупова у Хртковцима у потпуности спроведе, наравно у складу са законом“, рекао је Мандић.

 

Танјуг/Спутњик

Тагови: ; ; ;