За лошу слику о Црној Гори у Италији директно је одговоран Мило Ђукановић, који је Црну Гору користио како би избјегао одговорност, односно како се не би суочио са пресудом пред италијанским судовима, казала је за „Слободу“ потпредсједница Младих једне од најутицајнијих италијанских партија, Форца Италија, Маргерита Салтини.

 

Она је, у интервјуу нашем листу, нагласила да је Црна Гора спремна за чланство у ЕУ, али да том чину морају претходити темељне промјене, као што је промјена власти.

Салтини је учествовала на недавном Конгресу демократске заједнице младих Европе DEMYC, који је одржан у Подгорици.

Шта о стању демократије говори тренутна ситуација у Црној Гори?

Долазим из Италије. Из политичког угла, у Италији немамо лијепу слику о Црној Гори, јер је везујемо за Мила Ђукановића. Он је у Италији имао много проблема са законом. Црну Гору је користио како би се сакрио, односно како се не би суочио са сопственом одговорношћу и како би избјегао пресуду пред нашим судовима. Управо је он дао негативну слику о вашој земљи. Када се у Италији помене Црна Гора, прво на шта обична особа помисли је корупција и шверц цигарета. Да, Црна Гора јесте лијепа држава за одмор и туризам, али ову чињеницу свако има на уму. То је спољна слика какву Црна Гора даје о себи. Дакле, као Италијанка и чланица DEMYC-а, сматрам да једна темељна промјена може промијенити имиџ Црне Горе. Таква промјена би допринијела побољшању и на европском нивоу, нарочито ако се има на уму њено будуће чланство у ЕУ, које је веома важно, и која жели да види Црну Гору спремну, са демократском основом, која ће промовисати нове особе, младе и способне. Мислим да Црна Гора може извршити ове промјене, а то ће бити стављено на пробу управо изборима.

Европа се тренутно хвата у коштац са популизмима који заправо представљају одговор на ранију, погрешно вођену политику. Разлог томе је што се људи данас не препознају у старој политици, а ако грађани не могу да буду дио једног демократског процеса, који у себи носи не само промјене већ и један искрен дијалог о демократији, особе ће гласати за оне партије које су „граничне“, и које говоре „не“ Европи, институцијама, и које иду против политике уопште. Треба да промијенимо поруку коју шаљемо – политика је лијепа ствар када се добро извршава. Такође, и када постоји демократија. Без тога, не може се напредовати. Долази до застоја, и мислим да је Европа у великом ризику од тога. Сматрам да би, уколико у Црној Гори не дође до промјена, грађани могли лоше реаговати када је у питању формирање популистичких група. То је феномен који се може десити и у Црној Гори као што се догодио у другим дјеловима Европе.

Италија је чланица Европке уније, а наша земља претендује да то буде. Да ли је европска будућност најбоља будућност за Црну Гору?

Италија није само чланица Европске уније, већ је и једна од земаља оснивача. Били смо међу првима који су вјеровали у интеграцију и европски пројекат. Феномен интеграција је предиван процес. Постати члан велике породице народа, чак и ако сте посљедњи стигли, не представља проблем – важно је препознати претходне успјехе и дати допринос за заједничку будућност. Апсолутно сам увјерена да је Црна Гора на висини задатка и да је у стању да буде чланица ЕУ, о којој ја имам веома позитивно мишљење. Европски пројекат је испао добар и био је шанса за напредак и раст, а да би ЕУ расла, људи морају вјеровати у њу. Тренутно ЕУ интеграције више нису тако очигледне, јер су у Европи тренутно на снази и антиевропске, евроскептичне снаге. Чак и земља ван ЕУ може да схвати да се будућност Европе може промијенити. Ова Европа није Европа сјутрашњице. Она ће бити или већа или слабија. Данашња Европа је спремна за Црну Гору, али треба видјети на коју ће страну отићи сама ЕУ и да ли Црна Гора жели да пристане на будуће услове. Овог тренутка се не зна који ће бити будући пројекти ЕУ.

У Црној Гори није промијењена власт већ 27 година. Колико је та пракса у складу са европским токовима и искуством Италије?

Долазим из Италије, која веома често мијења премијере. Међутим, долазим и из града који је политички веома занимљив. Модена никада није имала градоначелника који долази из конзервативне партије, припадника десног центра. На власти су били комунисти, затим припадници љевице, који су њима слични, али наш град никада није доживио политичку промјену, што је у нашој регији довело до раста корупције. Не мијењати власт је погрешно. Јер, демократија се рађа као конфронтација и као одговор. То није празан одговор, већ се ради о рађању нових идеја и нових предлога. Стога, чути да је на власти гарнитура људи која влада још од комунизма, са једном тврдом базом која се никад не мијења, и која се ни у једном тренутку није осјетила застрашеном да би могла бити свргнута од стране опозиције, један је велики ризик јер, ако се никад ништа не мијења, неће се имати ни страх од избора. Избори су веома здрави. Човјек каже себи: „Добро радим – јер ћу на тај начин поново бити изабран. Не радим добро – нико ме неће поново бирати“. Политика значи директно говорити, бити искрен. Стога, кад неко није стимулисан да чини најбоље што може како би био поново изабран, он се никада неће до краја трудити. У ствари, управо демократија подстиче на труд, јер се мандати мијењају сваке четири године. Мислим да је 2018. године дошло вријеме да Црна Гора доживи промјене и крене напријед.

 

 

ИН4С

Тагови: ; ;