Градови на северу Црне Горе сваким даном су све празнији, а исељавање становништва настављено је и у 2017. години. Тешка економска ситуација, изражена незапосленост, само су неки од разлога који утичу на то да грађани са севера свакодневно напуштају своја огњишта и своје ново уточиште траже у Подгорици и приморским општинама.

Ово тврди Невладина организација “Еуромост” руководећи се новим подацима које је обрадила у спроведеном истраживању Министарства унутрашњих послова које евидентирају кроз пријаву и одјаву пребивалишта.

— Бијело Поље је у 2017. години на првом месту у Црној Гори када је реч о смањивању броја становника. У Бијелом Пољу је током прошле године број становника смањен за 487, а негативни тренд је настављен и у току 2018. године. Од почетка ове године на подручју ове општине рођена је само једна беба, што доприноси општој негативној слици прираштаја становништва.

Укупно са севера Црне Горе у току прошле године иселило се 1.390 становника, тврди “Еуромост”, према чијим подацима је из Општине Беране исељен 191 становник, Пљеваља 187, Андријевице 111…

“Еуромост” подсећа да су све ове општине у 2017. години имале негативан природни прираштај, Беране (-29), Пљевља (-237), Андријевица (-34). Северни регион је у 2017. години у негативном природном прираштају (-313).

 

Извор: Новости

Тагови: ;