Новинарка подгоричких “Вијести” Оливера Лакић је упуцана ватреним оружјем на месту на ком је пре шест година брутално претучена. Одмах након тог чина реаговале су новинаркине колеге из земље и бројне отганизације из света, оштро осуђујући овај напад. Такође, у Подгорици је одржан протест.

 

 

Главни и одговорни уредник тог медија Михаило Јововић је истакао да ниједан напад на Лакићеву није решен.

”До кад ће се више ово дешавати у овој нашој дивној Црној Гори? Многе приче које је написала, а које указују на криминал, уопште нису истражене. Докле ћемо ми да стрепимо од оваквих кукавица?”, упитао је Јововић.

Новинарка је рањена у ногу испред зграде у којој живи у Подгорици, на истом месту на ком је претучена пре шест година.

“Вероватно су је сачекали испред улаза, гдје је претучена пре шест година, пришао јој је човек и пуцао у ногу. Она каже да је било још двојица људи који су побегли. Значи, немам речи докле више”, навео је Јововић и упитао вршиоца дужности директора полиције Веска Дамјановића због чега не истражују оно о чему Лакићева пише.

Он је потом обећао да ће учинити све да се напад на новинарку расветли.

“Верујте да све предузимамо и нама је у интересу да то откријемо, да свако кривично дело и сваког извршиоца откријемо. То се не доводи у питање, било да се ради о новинару или неком другом оштећеном грађанину”, тврди Дамјановић.

 

Рањена новинарка је и последњих месеци, као и раније, између осталог, писала о шверцу цигарета.

“Она је и почетком 2011. године истраживала да ли се у фабрици ‘Тара’ у Мојковцу и њеном складишту у Доњој Горици производе, складиште и одатле кријумчаре лажни брендови цигарета. У њеним текстовима писало је да су са тим незаконитим послом били повезани службеници полиције и Агенције за националну безбедност. Од фебруара 2011. мета је узнемиравања и претњи, а у марту 2012. године претучена је на истом месту на ком је рањена. Иако је Иван Бушковић правоснажно осуђен због напада на Лакићеву, мотив никада није утврђен, као ни налогодавци напада. Након тога су и његови пријатељи и рођаци осуђени због лажног сведочења, када су тврдили да је он са њима играо фудбал те вечери када је новинарка нападнута.И на томе се све завршило”, наводе Вијести.

Главни специјални тужилац Миливоје Катнић изјавио је у новембру 2015. да су докази о фабрици дувана у Мојковцу ”највероватније емигрирали и изгубљени трајно”, али и да се тужилаштво тим случајем и даље бави, а недавно је покренута нова истрага о шверцу дувана.

На протесту испред Владе Црне Горе, такође је једногласно осуђен напад на новинарку Лакић, али и уједно чињеница да досадашње истраге напада на новинаре нису резултирале откривањем налогодаваца тих напада. Уз то су изражене осуде хушкања и говора мржње високих политичких личности Црне Горе према новинарима, а што резултира каснијим нападима.

 

Председник комисије за истраге напада на новинаре Никола Марковић је подсјетио да је једна таква изјава претходила и нападу на Оливеру Лакић.

«Упозоравам да се овакве ствари дешавају увијек послије скандалозних изјава људи који су на врху власти, попут господина Ђукановића (новоизабраног предсједника Црне Горе и лидера владајуће ДПС) који је новинаре ‘Вијести’ назвао фашистима. Потпуно је било очекивано да ће се нешто овако десити послије такве мотивације и изазивања атмосфере линча и страха према слободним медијима и новинарима. Обавеза нам је да пружимо подршку Оливери Лакић и ‘Вијестима’ и да захтијевамо да коначно дође до смјена у тужилаштву и полицији који су показали професионалну неспособност да расвијетле нападе на новинаре», рекао је Никола Марковић.

Ивановић: Ова држава је дефинитивно мафијашка, а Ђукановић покровитељ те мафије

Директор Вијести Жељко Ивановић је поручио председнику државе Милу Ђукановићу да се на овоме неће завршити. Он је казао да је ово још један напад на Оливеру Лакић и 25, јубиларни, на новинаре и имовину Вијести:

“Од којих ниједан није расветљен до краја, није ни започет да се расветљава, а сваки се десио након изјава (Мила) Ђукановића у којима је позивао на линч, ширио говор мржње и таргетирао Вијести”.

Ивановић је истакао да Ђукановића ниједном, нико од истражних органа није позвао да дâ изјаву или га процесуирао због тога.

“Дотрчао сам два минута након напада и видео је да лежи на плочнику. Поред ње ћерку која вришти и шокираног мужа, а све због тога што ради свој посао и што неће да буде оно што је Ђукановић направио од ове државе, грађана и такозваних новинара и интелектуалаца — његов слуга и обожаватељ лика и дела”, рекао је Ивановић.

 

Додао је да је “ова држава дефинитивно мафијашка држава, а Ђукановић покровитељ те мафије”.

Директор “Вијести” казао је да је захваљујући Ђукановићу, његовој политици и деловању, успостављен такав систем вредности и такво друштво да се ниједном часном човеку не може гарантовати сигурност.

“Можете све да нас побијете, неко ће за ово једног дана одговарати, кад не буде председница Врховног суда Весна Меденица, врховни државни тужилац Ивица Станковић, шеф полиције Енис Баковића и министар полиције Мевлудин Нухоџић. Онда ће се нешто од свега овога открити”, рекао је он.

Перовић: Сваки пут када се ‘господар Црне Горе’ обруши на Вијести, после тога следи обрачун са нама

Сувласник Вијести Миодраг Мишко Перовић рекао је да “не може, а да се не примети закономерност да сваки пут када се ‘господар Црне Горе’ обруши на Вијести, после тога следи обрачун са нама”.

“Полиција никад то не открије и онда се тај циклус понавља. То постаје закономерно и траје скоро две деценије, ово схватам као обрачун режима и парадржавних формација са нама као институцијом коју је будући председник Црне Горе назвао фашистичком. Он нас је тако крстио и сад нам шаљу поруку која је то врста нашег фашизма о коме не треба да пишемо, да не треба да пишемо о режиму и његовом врху.”

Јагланд: Шокиран сам нападом на новинарку

Генерални секретар Савета Европе Торбјорн Јагланд истакао је данас да је шокиран нападом на црногорску новинарку Оливеру Лакић.

«Шокиран сам и тужан због вести о још једном нападу на новинара, у Црној Гори. Према неколико медијских извештаја, истраживачка новинарка Оливера Лакић рањена је испред своје куће у Подгорици. Упозорење о овом случају објављено је и на нашој платформи за заштиту и безбедност новинара», навео је Јагланд, наведено је у саопштењу СЕ.

Рад новинара и слобода медија су од суштинске важности за функционисање било које демократије, рекао је Јагланд истакавши да су напади на новинаре напади и на демократију.

«Нажалост, такви напади су у порасту», додао је генерални секретар СЕ. То је кључно питање за СЕ и урадићемо све што можемо да зауставимо тај опасан тренд, закључио је Јагланд.

Страна дипломатска представништва ЕУ, САД и Велике Британије изражавају забринутост и поручују да новинари морају бити заштићени.

Заказан протест

Због напада на новинарку «Вијести» за данас је у Подгорици заказан протест испред зграде Владе Црне Горе, а тај случај изазвао је бројне и оштре јавне осуде.

Црногорска влада и њени челници оштро су осудили напад на новинарку уз захтев надлежнима за «брзом и ефикасном» истрагом, док је део цивилног сектора као одговорне означио извршну власт која годинама није расветлила бројне нападе на новинаре у Црној Гори.

Полиција је синоћ блокирала град и ради на расветљавању тог догадјаја, а њен челник Веско Дамјановић уз осуду напада саопштио је да ће полиција учинити «све што је у њеној моћи да открије и починиоце приведе правди».

Председник Владе Црне Горе Душко Марковић најоштрије је осудио напад на новинарку и тражио од надлежних «брзу и ефикасну истрагу».

«Слобода медија и неометан рад новинара темељно је опредељење Владе. Од надлежних захтевам брзу и ефикасну истрагу којом ће бити откривени мотиви напада, нападачи и њихови евентуални саучесници и налогодавци», поручио је Марковић, објављено је синоћ на владином твитеру.

Министарство културе је напад на новинарку окарактерисало као «недопустив чин» и поручило да «ће држава показати да има јасан и одлучан одговор на сваки покушај насиља и застрашивања медијских делатника».

Напад су осудили и министар полиције Мевлудин Нухоџић, опозиционе партије, део цивилног сектора, те амбасаде ЕУ, Велике Британије и САД-а у Црној Гори.

Медиа центар: Указивала је на организовани криминал и зато постала мета

Невладина организација «Медиа центар» за најновији напад на новинарку Лакић сматра «најодговорнијим» новоизабраног председника Мила Ђукановића и премијера Душка Марковића.

«После свих година напада на новинаре и медије, неоткривених починилаца и налогодаваца, одговорност сноси председник Владе чији надлежни органи нису урадили ништа да се заустави насиље над свима који својим радом истински доприносе демократизацији, владавини права и смањењу корупције и организованог криминала», наводи се у реаговању Медиа центра.

Та организација указује да је Оливера Лакић својим писањем указивала на организовани криминал и «зато је постала мета».

Новинарка Лакић је нападнута је и пре шест година такође испред зграде у којој станује, након серије текстова о нелегалној производњи дувана у некадашњој фабрици код Мојковца. Мотив тог напада није откривен.

Тагови: ;