Прва реакција ЕУ на Трампову одлуку о нуклеарном програму

Европска унија ће наставити да поштује споразум о иранском нуклеарном програму, саопштила је висока представница ЕУ Федерика Могерини.

Прва реакција ЕУ на Трампову одлуку о нуклеарном програму

ЕУ ће у оквиру споразума са Ираном наставити да ради на томе да Техеран не развија нуклеарно оружје, обећала је Могеринијева.

Председник Француске Емануел Макрон је изразио да се Француска, Немачка и Велика Британија жале због одлуке САД о изласку из нуклеарног споразума са Ираном.

Он је обећао да ће „заједнички радити над ширим оквирима нуклеарне активности“.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш каже да је дубоко забринут због одлуке америчког председника Доналда Трампа да се Вашингтон повуче из нуклеарног споразума са Ираном, али позива преостале потписнице тог споразума да се придржавају својих обавеза.

„Од суштинског је значаја да све бриге у вези са применом плана буду решене преко механизама, који су успостављени у Заједничком свеобухватном акционом плану. Питања која нису директно повезана са Заједничком свеобухватном акционом плану требало би решити без предрасуда да би се сачувао споразум и његова постигнућа“, навео је Гутереш у саопштењу.

Председник САД Доналда Трамп изјавио је раније да Америка излази из нуклеарног споразума са Ираном.

Коментари: