Навикао сам се да ме породица и десничари широм Европе мрзе због оног што радим, каже за „Танјуг“ Рајнер Хес, унук озлоглашеног команданта Аушвица Рудолфа Хеса, одговорног за масовно убиство око два и по милиона људи.

Хес је дошао у Србију поводом вечерашње премијере дугометражног документарног филма Енкел, који говори о Хесовом пријатељству са Евом Моралес Кор, преживелом логорашицом из Аушвица.

Недавно је био у Хрватској и био шокиран колико је усташка идеологија свеприсутна у том друштву.

„Никако да се људи ману нациста и њихове идеологије. Срео сам те залуђенике у Шведској, Мађарској, Енглеској, Немачкој… Ти људи верују у исте ствари као злочинци пре 70 година. Нацисти су за мене обични криминалци и ако се та идеологија не угуши једном засвагда, изазваће опет сукоб глобалних размера. Млади људи треба да знају да је историја део њиховог идентитета и да је не могу игнорисати“, сматра Хес.

Рудолф Хес је био немачки националсоцијалиста, официр СС-а, и од маја 1940. до новембра 1943. командант концентрационог логора Аушвиц.

Њему се приписује брза изградња логора и примена гаса „циклон Б“ у гасним коморама. Доказао се као безосећајан и незаинтересован масовни убица, ретко се појављивао приликом одабира људи који ће бити убијени у гасним коморама.

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ;