Вечери документарног филма Српске у Санкт Петербургу

Кинотека Републике Српске представиће у Санкт Петербургу неколико значајних документарних филмова и аутора који су својим филмовима обележили овај вид стваралаштва у Српској.

 

Вечери документарног филма Српске у Санкт Петербургу

 

Представљање филмова под називом „Вечери документарног филма Републике Српске“ организује се у оквиру манифестације „Дани Републике Српске у Санкт Петербургу“, која почиње данас и траје до понедељка, 14. маја, под покровитељством Владе Републике Српске и Владе Санкт Петербурга, саопштено је из Кинотеке.

Током тродневног програма, од данас до суботе, 12. маја, који ће бити одржан у Киноцентру „Родина“ у Санкт Петербургу, биће приказани вишеструко награђивани документарци Душка Анђића, Милована Пандуревића, Симе Брдара, Миленка Јовановића, Сњежана Лаловића, Бранка Лазића и Мире Лолић Мочевић, произведени од 1995. до 2018. године. Кинотеку Републике Српске представљаће директор Милован Пандуревић.

Програм почиње данас у 17.00 часова пројекцијом документараца „Мој Милане“ /1995/ Душка Анђића, „Сувенир“ /1998/ Милована Пандуревића, „Буквар Буквица“ /2001/ Миленка Јовановића, у продукцији „Срна филма“, те „Сунце и жица“ /2006/ Симе Брдара, у копродукцији Спомен-подручја Доња Градина из Козарске Дубице и београдског „Филма и тона“.

За сутра је предвиђено приказивање документараца „Бити или не Иван Хити“ Бранка Лазића из 2015. године и овогодишњи „Танакини мостови“ Сњежана Лаловића, у продукцији Радио-телевизије Републике Српске.

Програм се завршава у суботу, 12. маја, пројекцијом дугометражног документарног филма „Душу нису убили“ Мире Лолић Мочевић из 2017. године, у продукцији Асоцијације Руско-српски мост и Радио-телевизије Републике Српске.

Свечано отварање манифестације планирано је данас у 18.20 часова у Државном драмском позоришту „Пријут Комедијанта“ у Санкт Петербургу.

У културном дијелу програма „Дана Републике Српске у Санкт Петербургу“ учествују и Народно позориште Републике Српске, Народна и универзитетска библиотека Републике Српске, Музеј Републике Српске и квартет „Флутете“ из Бањалуке.

Програм представљања Српске у области културе у оквиру манифестације „Дани Републике Српске у Санкт Петербургу“ усаглашен је са Министарством просвјете и културе и Министарством за економске односе и регионалну сарадњу, у координацији са Представништвом Републике Српске у Руској Федерацији.

 

 

Коментари: