У Београду је јуче, поводом Дана победе над фашизмом, почео свечани марш «Бесмртног пука» у којем је учествовало неколико хиљада људи.

Поворка је почела у 17 сати испред Спомен парка ослободиоцима Београда, колона је кренула Рузвелтовом улицом и Булеваром краља Александра до Скупштине града Београда, где је био одржан свечани концерт вокалних и драмских уметника из Србије и Русије.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин рекао је да се Дан победе прославља у Русији и Србији, јер је то заједничка победа две државе.

Ово је празник са сузама у очима, платили смо га милионима жртава. Ово је српски марш, али се ове године пук одржава у 68 земаља света. Хвала српска браћо и срећан празник — рекао је Чепурин и позвао на минут ћутања.

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић захвалио се ветеранима и жртвама на годинама слободе које су платили својим животом.

Данас је Србија свет, Србија је присутна на највећем маршу у Москви и имамо разлога да будемо поносни што смо се борили на правој страни и победили — рекао је Селаковић и пожелео да марш постане традиција.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић рекао је да је данас у свет отишла слика заједништва Руса и Срба и два председника, Путина и Вучића.

Ми смо били на страни истине и правде и зато смо победили — рекао је Поповић и истакао да морамо да се сећамо, јер народ који нема сећање нема ни будућност.

Министар је казао да није било Русије са 25 милиона жртава и Србије са милион жртава, данас цела Европа не би била слободна.

«Пример искреног пријатељства»: Срби и Руси заједно славе Дан Победе

Тагови: ; ; ; ; ; ;