Уједињене нације су забринуте због насиља и застрашивања новинара у Црној Гори, као и због рањавања новинарке Вијести Оливере Лакић.

 

 

Осим Црне Горе, на листи земаља због којих су УН забринуте су Јемен, Камбоџа, Куба и Никарагва, навела је портпаролка канцеларије Високог представника за људска права Равина Шамдасани.

Црна Гора се због напада налази међу пет земаља света које су обухваћене у најновијем саопштењем УН.

«Напад на Оливеру Лакић је услиједио након бомбе постављене под ауто испред куће новинара Сеада Садиковића. Забринути смо, јер извјештаји указују да су новинари, нарочито они који се доживљавају као критичари власти, изложени пријетњама, физичком насиљу, тужбама за клевету. Према извештајима НВО, од 2013. је у Црној Гори било од 20 до 25 напада на новинаре и само пар случаја је истражено», наводи се у саопштењу.

УН позивају Црну Гору да испуњава своје обавезе у области људских права како би у потпуности заштитила право на слободу мишљења и изражавања, укључујући заштиту новинара и медија.

«Позивамо власти у Црној Гори да осигурају заштиту новинара и других медијских радника, осуде нападе на новинаре, и осигурају да се сви случајеви брзо и ефикасно истраже, а починиоци доведу пред лице правде», наводи се у саопштењу.

Тагови: ; ;