Око 45.000 грађана обележило је јуче у Старом граду у Јерусалиму 51. годишњицу од када је Израел заузео источни део града у Шестодневном рату 1967. године.

Марш којим се обележава годишњица, познат и као «Игра заставе» (Флаг данце), одликује се тиме што, махом тинејџери, иду кроз Стари град украшени бојама израелске заставе, белом и плавом, што додатно подиже тензије док пролазе кроз муслимански део Старог града, преноси портал Тајмс оф Израел.

Како се наводи, претходних година током марша су се дешавали спорадични инциденти између Израелаца и Палестинаца који ту живе.

Марш је почео у центру Јерусалима и полако се кретао ка Зиду плача у Старом граду, а због тензија и могућих инцидената, скуп је обезбеђивало око 1.750 полицајаца.


Након што су стигли до Зида плача, учесници марша су се поделили у две групе, као што то раде сваке године — једна група је кренула ка капији Јафа, док је друга прошла кроз капију Дамаск и улице муслиманске четврти.

Истовремено, левичарски активисти организовали су контра митинг у знак подршке арапским становницима, али инциденти нису забележени.

Ипак до сукоба је дошло још јутрос код Храмовне горе у Старом граду и том приликом су ухапшени јеврејски посетиоци тог верског објекта због подизања израелске заставе.

Према речима сведока, група јеврејских посетиоца почела је након уласка на локалитет да пева, а муслимани су почели да узвикују «Алаху акбар», због чега је полиција раздвојила групе.

Храмовна гора је најсветије место по јудаизму и трећи локалитет по светости у исламу.

http://www.novosti.rs/

Тагови: ; ; ;