Скрипаљ се састајао и са естонским обавештајним службама

Бивши пуковник ГРУ  Сергеј Скрипаљ, отрован у британском граду Салисбури је 2016. отпутовао у Естонију да би се тајно састао са члановима локалних служби безбедности, пише New York Times позивајући се на високог европског званичника који је упознат са ситуацијом.

Саговорник Њу Јорк Тајмса је „потврдио да се руски агент у јуну 2016 тајно сусрео са одређеном групом обавештајних службеника, али да није познато о чему су разговарали“.

Према његовим речима, британске специјалне службе су имале удела у уговарању састанка.

Уопштено гледано, извор врло пажљиво говори о путовању Скрипала у Естонију, пише у листу.

Медији су  такође извештавали о сарадњи Скрипаља са специјалним службама Чешке Републике

 

Медији такође потврђују писање чешког недељника Респект, који је објавио да је бивши пуковник ГРУ-а тајно посетио Праг и да се бар једном сусрео са чешким службама безбедности у Британији.

Према чешкој публикацији, након напуштања Русије, Скрипаљ се населио у Великој Британији, где је сарађивао са МИ6 службом у откривању мреже руских страних агената. Недељник је истакао да је „његов боравак за локалне специјалне службе био врло користан“.

Истовремено, чешке специјалне службе негирају повезаност ових навода медија са тровањем Скрипаља у марту 2018. године.

Подсетимо, у енглеском граду Салисберију, 4. марта, бивши официр ГРУ-а Сергеј Скрипаљ, осуђен за шпијунирање за Британију је отрован заједно сањеговом ћерком Јулијом, што  је изазвало велики међународни скандал.

Лондон тврди да је руска држава укључена у тровање Скрипаља супстанцом А-234, Москва то категорично негира.