Разочаравајућу прогнозу о политичкој каријери украјинског председника Петра Порошенка дао је украјински експерт и публициста Андреј Ваџра.

Ваџра већ четири године не живи у Украјини. Он је био принуђен да се после мајдана пресели у Санкт Петербеург. Међутим и даље активно прати дешавања у родној земљи посебно она која се тичу њене будућности.

У Украјини ће најкасније за годину дана бити одржани председнички избори.Варџа је уверен да ће Порошенка срушити локални олигарси. Ево због чега ће се то десити?

 

Ствар је у томе да политички режим Петра Порошенка још од 2014. године трпи пораз за поразом.Почевши од Донбаса до приче да ће Украјина бити аграрна велесила. У ЕУ нико неће да купује њене производе а Русија је лидер у извозу пшенице. О Криму не треба ни говорити, кад га нису узели давне 2014. године неће никад.

 

Ни идеолошки моменат није успео. Нико није заинтересован за маршева присталица ОУН-УПА док се на «Бесмртном пуку» окупљају храбрије присталице како Одесе тако и Кијева.

Генерално, Варџа је уверен да је ово крај за Порошенка.Било је допуштено вагање као и мање грешке у политици како унутрашњој тако и спољашњој. Зато је писац дозволио себи да каже да ће Порошенку остати једна ципела. Елита ће га уништити. Не треба заборавити да је Украјина била и остала амерички пројекат и да је Порошенко сада постао непотребан.

Ситуација за Порошенка није добра. У сваком случају остаје да се види да ли ће Украјина добити председника који је заинтересован за добросуседске односе са Руском Федерацијом.

Тагови: