Чешко министарство одбране отпустило директора истраживачког института, у којем је тестирана супстанца слична „новичоку“

Министарка одбране Чешке Карла Шлехтова сменила је директора војно-истраживачког института у Брну Бохуслава Шафаржа, који је први изјавио да су се на његовом институту вршила испитивања хемијске супстанце А-230, која се сврстава у тип „Новичок“, наводи се на веб-страници Министарства.

AP PHOTO / BEN BIRCHALL/PA

Шафарж је смењен са функције у складу са Законом о државном предузећу, уз изражену захвалност „за дугогодишњи рад“. Притом, он ће и даље радити у Институту. На функцији директора предузећа привремено ће бити његов заменик Јозеф Грнчиржик.

Шафарж је, коментаришући своју смену, рекао да није направио никакву грешку. „Може да се претпостави да се то десило због ситуације са ’новичоком‘“, изјавио је он за прашки портал „Актуалне“.

Према његовим речима, он је дао све информације и све што је икада рекао била је истина.

Почетком маја је чешки председник Милош Земан изјавио да је у новембру 2017. војно-истраживачки институт Министарства одбране у Брну тестирао нервно-паралишући отров који се класификовао као А-230. Према његовим речима, количина произведеног отрова била је занемарљива и он је ускоро уништен. Он је навео мишљење војно-обавештајне службе да се синтетички отров А-230 зове „новичок“.

Министарство одбране је тада саопштило да се у Чешкој производила само микросинтеза супстанце. Чешка контраобавештајна служба сматра да се отров А-230 не назива „новичок“, и да је то назив за супстанцу А-234.

Случај „Скрипаљ“

Почетком марта, бивши пуковник Државне обавештајне управе Русије Сергеј Скрипаљ, који је шпијунирао за Велику Британију, и његова ћерка Јулија отровани су у британском Солсберију. Британија тврди да су отровани супстанцом која је произведена у оквиру совјетског програма „Новичок“, а да је у инцидент умешана Москва.

Русија то категорички негира и назива оптужбе „недоказаном провокацијом“. Експертизу супстанце којом су отровани Скрипаљеви спровели су стручњаци Организације за забрану хемијског оружја. Русија се упознала са извештајем. Према речима шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова, ОЗХО је у извештају навела састав хемијске супстанце, без конкретног навођења отровног агенса.

Формулу такозваног бојног отрова „новичока“ објавио је Вил Мирзајанов, који ради у САД.

https://rs.sputniknews.com