Историја неће опростити Америи и Израелу, и цео свет ће бити сведок томе, рекао је турски председник Реџеп Тајип Ердоган, коментаришући сукобе у појасу Газе у којима је погинуло десетине Палестинаца.

Протести су одржани у појасу Газе у понедељак на 70. годишњицу оснивања Израела, и годишњицу преноса амбасаде САД из Тел Авива у Јерусалим. Према најновијим информацијама, са палестинске стране страдало је укупно 60 људи. Палестински лидер Махмуд Абас објавио је тродневну жалост. О Ситуацији у појасу Газе у уторак расправља СБ УН.

«Историја неће опростити Америци и Израелу, и ми ћемо бити сведоци томе … Резолуције УН предвиђају одрицање од било каквих корака промене статуса Јерусалима, као што је гарантовано међународним уговорима», рекао је Ердоган на заједничкој конференцији за новинаре са британском премијерком Терезом Меј, током посете овој земљи.

Он је истакао да ће предстојећи ванредни самит Организације исламске сарадње о стању у Палестини, који ће бити одржан у Истанбулу на иницијативу Турске, бити веома јак сигнал целом свету. Поред тога, турски лидер је позвао међународну заједницу и УН да одмах пређу на дела и окончају насиље у Палестини.

Тагови: ; ; ;