ГРЦИ ТРАЖЕ АУТОНОМИЈУ У АЛБАНИЈИ: Аутономна Република Северни Епир!

Тензије на југу Албаније: Грци проглашавају независност?

ГРЦИ ТРАЖЕ АУТОНОМИЈУ У АЛБАНИЈИ: Аутономна Република Северни Епир!
фото: Видовдан

Грчки покрет за “Препород Северног Епира“ јуче је одржао митинг у албанском граду Буларат у округу Ђирокастра у знак сећања на борце који су пали у борбама за Аутономну Републику Северни Епир 1914.године. Овај догађај је узнемирио тамошње Албанце, нарочито зато што су учесници скупа истакли грчке заставе, али и захтевали аутономију , преносе албански медији.

Аутономна Република Северни Епир проглашена је 28.фебруара 1914.године. Прогласили су је Грци који су живели на подручју јужне Албаније, а за престоницу је изабрана Ђирокастра, који се налази на самој граници са Грчком.

Током Првог светског рата, грчка војска је заузела ову област са намером да је припоји Грчкој. Након окончања рата, Ђирокастра се поново нашла унутар граница албанске државе, јер је северни део Епира припао Албанији. Ђирокастра данас представља важан културни и туристички центар, насељавају је Грци и Албанци.

Албански медији тврде да је грчка мањина у Албанији подржана од грчке “нацистичке“ организације “Златна зора“ која је 28.фебруара ове године у Грчкој протествовала испред зграде парламента, захтевајући независност југа Албаније или проглашење Аутономне Републике Северни Епир, док је Алексис Ципрас, премијер Грчке, више пута упозорио на опасност од терористичких напада у пограничним деловима земље, истакавши да Албанци одавно имају тежњу да оцепе северне делове Грчке.

Аутор: М. Ћурчић, Видовдан

Коментари: