Сирија: Грађани Раке протестују против курдских снага

Становници села ел Џарнија на западу Раке, изашли су на протест против „присилног регрутовања и насилних мера“ које користи курдска милиција која контролишу покрајину. Према речима агенције Фарс, демонстранти позивају курдске снаге да се повуку из региона.

Сирија: Грађани Раке протестују против курдских снага

Према локалним изворима, цивили централне Раке раније су нападнути од стране курдских снага након што су организовали протест против војног присуства САД у региону, а најмање седморо људи је ухапшено.

Такође, неки курдски званичници и војни лидери су убијени у Раки током народног устанка, а други курдски милитантни је убијен од стране непознатих лица у покрајини Хасака.

Град Рака, који је претходно милитанатима „ИД“ служио као главни град тзв. „халифата“, ослобођен је у октобру 2017 од стране курдских „сиријских демократских снага“ уз масовна бомбардовања западне коалиције, при чему су сва подручја града потпуно уништена.

Према истражитељима УН-а, ваздушни удари коалиције током кампање за ослобађање Раке довели су до бројних цивилних жртава.

Дамаск сматра да је град окупиран од стране америчких снага, али нема тачних података, пошто су САД у Сирији без одговарајућег мандата УН-а или званичног позива владе, за разлику од Русије, пише Фарс.

Сирија: Грађани Раке протестују против курдских снага

Локални становници говоре о отварању новог кафеа у граду Раки: „Људи Раке никада неће изгубити наду да ће град обновити својим рукама“.

Коментари: