Регионални парламент Шкотске је на састанку у уторак, 15. маја, одбацио нацрт закона о повлачењу Велике Британије из ЕУ. Након расправе, 93 посланика су гласали против предложеног пројекта из Лондона, 30 — «за», наводи Дојче Веле.

Иако ово гласање нема обавезујућу снагу за централне владе и не може да заустави поступак за усвајање закона, такав потез шкотских посланика говори о даљој компликацији односа Лондона и Единбурга.

«Ово је први пут да је шкотски парламент одбио да одобри закон из Лондона», напомиње ДВ.

Закон о повлачењу из ЕУ требало би да уклони основе за функционисање правних норми ЕУ у земљи и истовремено их претвори у национално законодавство како би се избегао хаос након Брегзита.

Влада у Единбургу захтева да што више сфера које су тренутно регулисане из Брисела иду у надлежност регионалних власти. Првенствено, пољопривреда и рибарство. Са предлозима Лондона, већина локалних народних посланика се не слаже.

Подсетимо, Дом лордова британског парламента је у среду, 18. априла, гласао је за измену закона о Брегзиту. Предложене измене имају за циљ осигурање да након напуштања Европске уније, Велика Британија може остати у царинској унији са ЕУ.

Тагови: ; ; ;