Кримски мост не омета пловидбу у Керчком мореузу, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, коментаришући изјаву Стејт департмента о отварању саобраћаја на овом прелазу.

„Стејт департмент је саопштио: мост омета пловидбу. Каквом броду смета тај мост?“, рекла је она.

„Дуго сам размишљала, звала стручњаке, гледала мапу, постављала себи питања, а затим схватила шта су нам рекле колеге из Стејт департмента. Наравно, он смета. Тај мост може једино да смета проласку америчке Шесте флоте која ће бити пребачена, према речима Стејт департмента од пре неколико година, на обале Белорусије. Том проласку заиста може да смета“, приметила је иронично Захарова.

„Све остало је искључиво у корист узајамне интеракције и сарадње у привреди“, додала је она.

Портпарол Стејт департмента Хедер Наверт је 15. маја на брифингу за медије изјавила да изградња моста на Криму отежава пловидбу и испоруку робе преко мора и да „та ситуација погађа становнике и Крима и Украјине“.

Председник Русије Владимир Путин је 15. маја отворио друмски део Кримског моста. Изградња железничког дела се наставља, а отварање је планирано за 2019. годину. Кримски мост повезао је полуострво Керч (Крим) са Таманским полуострвом (Краснодарски крај), а потреба за његовом изградњом настала је после поновног уједињења Крима са Русијом 2014. године. Мост ће обезбедити непрекидну транспортну комуникацију полуострва са копненим делом Русије.

 

Спутњик